Hoppa till huvudinnehåll

"Lite mystik skall det vara"

Bild: Yle/Peter Fahllund ann-maj törnroos

Rebecca-ordens Mathilda Wrede-loge i Vasa grundades 1967 som den allra första i Finland. Det var fruar till medlemmar i Odd Fellows som beslöt sig för att grunda en egen loge.

- Vi är tacksamma för vad våra föregångare fick till stånd med Margareta Wikström i spetsen, säger distriktspresident Ann-Maj Törnroos. De reste till Trondheim där de fick undervisning av systrarna i Märta-logen för att kunna genomföra grundandet i hemlandet. De har berättat mycket roligt för oss hur det gick till på resorna, för det var inte så enkelt som idag att resa, utan det tog tid och alltid gick det inte utan större eller smärre mankemang.

Idag har Rebeccorna verksamhet på 28 orter runt om i svenskfinland. Totalt är de runt 1700 systrar idag och räknar man med de finskspråkiga uppgår antalet till 3600. I Oktober grundades den allra senaste logen, nummer 53 - Viva Maria - i Närpes.

Grundbulten i verksamheten är tanken om att bli goda medmänniskor. Det finns mycket symbolik och en del mystik med i bilden, och det är en sak som de invalda systrarna lär sig gradvis. Dethär är en sak som de vill ha för sig själva.

- Det viktigaste för mig personligen är att vi talar om de mjuka värdena, om gemenskap och om att bry sig om. Dessutom knyter man otroligt många fina vänskapsband. Dethär är min egen kväll då jag får tid att samla tankarna och stanna upp en stund.

Hör mera i Pia & Peter på söndag kl 10-12

Nyligen publicerat - Vega