Hoppa till huvudinnehåll

Oenighet inom ECB om räntesänkningen

euro
Konflikt om räntepolitiken inom Europeiska centralbanken, skriver Financial Times euro Bild: EPA/Boris Roessler euro,valutakurser

Det har uppstått en spricka i Europeiska centralbankens (ECB) råd om räntepolitiken. Det skriver den brittiska ekonomitidningen Financial Times med hänvisning till anonyma källor.

Enligt Financial Times har oenigheten ökat mellan ECB-rådets nordliga och sydliga representanter som ett resultat av att den akuta pressen på eurozonen har minskat. Det har blivit lättare för medlemmarna att tala för sina nationella intressen.

Enligt tidningens uppgifter ledde två tyska medlemmar i ECB-rådet en sexmannarevolt mot räntesänkningen på mötet förra veckan. ECB beslöt då att sänka styrräntan med 0,25 procent från 0,5 procent. Räntesänkningen fick omedelbart kritik från en av Tysklands ledande konservativa ekonomer, Hans-Werner Sinn och också från de största finanstidningarna.

Bland dem som röstade med de tyska representanterna mot en räntesänkning var cheferna för Nederländernas och Österrikes centralbanker. I artikeln framgår inte hur Finlands banks chefdirektör Erkki Liikanen röstade. Enligt en källa motsätter sig en fjärdedel av ECB:s råd den politik som nuvarande ECB-chefen Mario Draghi står för.

Kritiken riktar sig mot Draghi

Det allt kraftigare tyska motståndet mot Draghi kan försvåra hans möjligheter att föra en aggressiv antideflationspolitik och dessutom kan det skapa problem med den planerade bankunionen.

- Det visar på ett stort problem som är att ECB håller på att tappa förtroende i eurozonens största land, nämligen Tyskland, sade en anonym källa.

Enligt Financial Times går den tyska kritiken ut på att Mario Draghi, tidigare centralbankschef i Italien, vill hjälpa landet som står inför en recession i slutet av året. Ekonomen H-W Sinn sade i tidningen Bild att räntesänkningen är bara till för att hjälpa de sydliga länderna.

- Draghi missbrukade eurosystemet genom att ge billiga lån till de sydliga länderna, lån som de inte kunde ha fått på kapitalmarknaden, sade Sinn.

Tyska centralbanken har också tidigare varit i konflikt med ECB. För ett par år sedan avgick en tysk medlem i ECB:s ledning tillsammans med Bundesbanks dåvarande chefdirektör.

Läs också: ECB borde ta modell av Riksbanken

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi