Hoppa till huvudinnehåll

Oro i IT-branschen: Vem ska nu uppfinna succéspel?

IT-företagaren Johan Kullas är oroad. Bild: Yle/Lena Linderborg johan kullas

IT-utbildningen vid yrkeshögskolan Novia i Vasa läggs om. Från och med nästa höst utgör IT inte längre ett självständigt utbildningsprogram, utan IT-undervisningen blir en del av ett bredare utbildningsprogram för el- och automationsteknik.

Tanken är att utbildningen bättre ska anpassas för industrins behov. IT-företagaren Johan Kullas är bekymrad.

- Det är de små IT-företagen som har utgjort ljuspunkten i den sorgliga finländska ekonomin under de senaste åren. Firmor som Rovio med Angry Birds upppstår inte utan folk med goda IT-kunskaper. Om utbildningen endast ser till storindustrins behov får vi knappast sådana framgångssagor, säger Kullas.

IT-studerande Toni Finell drömmer om eget spelföretag Bild: Yle/Lena Linderborg toni finell

Förstaårsstuderanden Toni Finell vid Novia verkar bekräfta Kullas farhågor. Han drömmer om en framtid som spelprogrammerare med eget företag. -Industrijobb intresserar inte, det känns för opersonligt, säger Finell. Om utbildningen vid Novia varit industriinriktad då han började studera hade han knappast sökt hit, tror han.

Enhetschef Jonas Waller vid Novia vill ha industrianpassad IT-utbildning. Bild: Yle/Lena Linderborg jonas waller

Men på Novia är man inte oroad. Enhetschef Jonas Waller säger att det finns gott om möjligheter för dem som vill bli till exempel spelprogrammerare i Vasaregionen. - Vid Vasa yrkeshögskola kan man läsa IT både på finska och engelska, medan vi på Novia nu fokuserar på industri. Båda behövs, och en viss arbetsfördelning är bara till nytta, säger Waller.

- Den som läser IT som en del av vårt kommande el- och automationsteknikprogram blir en utmärkt IT-ingenjör, och kan garanterat starta eget företag vid behov, säger Waller.

Förändringarna vid Novia genomförs under förutsättning att man beviljas koncession. Det avgörs i december.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten