Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå kompenserar än så länge säsongbiljetter åt pendlare

Pendolinotåg kör på landsbygden.
Sjundeå kompenserar pendlare också i framtiden. Pendolinotåg kör på landsbygden. Bild: Soile Laaksonen/VR Group tåg,pendolinotåg

Sjundeå fortsätter med det alternativa systemet för att kompensera VR:s säsongbiljetter åt pendlare med 10 procent. Det beslöt bildningsnämnden på sitt möte 7.11. I kväll beslutar fullmäktige om stödet till VR:s och Matkahuoltos pendlingsbiljetter ska slopas helt och hållet.

Orsaken är att sjundeåborna enbart får pendlarrabatt i samband med köp vid tågstationerna i Karis och Kyrkslätt - och det har väckt en hel del ilska bland pendlarna.

Kommunen har försökt förhandla med VR för att ändra pendlaravtalet och utveckla biljettförsäljningssystemet, men förhandlingarna har inte avancerat sedan början av år 2011.

Sjundeå erbjuder därför invånarna en möjlighet att få pendlarrabatten på 10 procent i efterskott genom att en viss dag fylla i en ansökan om pendlarstöd och bifoga inköpskvittona för VR:s säsongbiljetter. Nästa utsatta datum då ansökningar om pendlarstöd ska lämnas in är 15.12.2013 och 31.3.2014.

Från och med den sista juli nästa år kommer kommunen troligtvis att upphöra med att kompensera både VR:s och Matkahuoltos pendlarbiljetter. Kommunfullmäktige tar i kväll (11.11) ställning till frågan.

Läs också