Hoppa till huvudinnehåll

Direktören har modern konst på väggen

Susanna Tommila är ny kulturdirektör i Esbo, fr.o.m. årsskiftet. Bild: YLE/Cecilia Heikel susanna tommila

Esbos nya kulturdirektör Susanna Tommila är en allätare när det kommer till konst och kultur. – Jag räknar inte konst och kultur till hobbyn, de är en del av mitt liv.

Just nu ligger nutidskonsten nära till för Tommila, och det återspeglas även i verken som pryder väggarna i både hemmet och på kontoret. Att spika fast en favoritstil är ändå omöjligt.

– Jag är ju konsthistoriker, så på grund av min utbildning kan jag inte ha några favoritepoker.

Kulturlivet är viktigt för staden

Tommila vill att stadens kulturliv är öppet och tillgängligt för alla i staden, både gamla och unga, män och kvinnor och för dem som vill vara med i en skapande process och för dem som hellre tittar på.

Ett rikt kulturliv är dessutom viktigt med tanke på stadens tillväxt.

– Konst och kultur har en väldigt stor inverkan på stadens image, och är något som påverkar hurdana invånare och skattebetalare staden lockar.

Kulturkonkurrensen från huvudstaden

I huvudstadsregionen finns ett rikligt och överdådigt utbud av all slags kultur och konst. Hur ska man göra föra att få Esboborna att konsumera konst i sin egen hemstad?

– Det är en svår fråga, det gäller att lita på sin hemstads utbud. Det är inte fråga om kommungränser, utan om en vana. Är du bara van med att gå på Nationalteatern så kan det ju löna sig att se vad det finns för annat utbud.

Läs också