Hoppa till huvudinnehåll

Män för prostitution ger fart åt fransk debatt om sexköpslag

Prostitution
Ett förslag till sexköpslag upprör i Frankrike. Prostitution Bild: Yle prostitution

Den franska regeringen vill stifta en sexköpslag och den ska diskuteras i slutet av november i Nationalförsamlingen. En proteströrelse har satt fart på debatten redan nu. En grupp män som försvarar prostitution har skrivit ett manifest som de kallar för "343 svin kräver Rör inte min hora."

Svenska Yles medarbetare Johan Tollgerdt, Paris.
Johan Tollerdt rapporterar från Paris. Svenska Yles medarbetare Johan Tollgerdt, Paris. johan tollgert

En av ledarna för det starkt omdebatterade uppropet rörelsen 343 svin kräver Rör inte min hora är den kände men också omstridda journalisten Eric Zemmour. Han anser att det finns farliga krafter i vårt samhälle som vill tvinga folk till korrekt sexualitet, något som han ogillar.

- Ja, för alla har rätt till okorrekt sexualitet. Den ska inte kontrolleras av en lag, hävdar han.

Lagförslag ska diskuteras i november.

"Snedvridet lagförslag"

I och med uppropet tar man ställning mot det aktuella lagförslaget om en sexköpslag och som ska tas upp i Nationalförsamlingen i slutet av november. Motståndarna hoppas kunna sätta stopp för den.

Journalisten Eric Zemmour tycker att lagförslaget är snedvridet.

- Här beskrivs män som svin och förövare medan kvinnor beskrivs som goda och offer. Men det känns inte rätt, säger han i en tv-debatt på statliga France 2.

Bara 19 stycken

Hittills har bara 19 män skrivit under manifestet Rör inte min hora. De är kända och rika och har alla viss makt i samhället. Men rörelsen siktar på att få minst 343 underskrifter.

Bland de som skrivit under märks Frédéric Begbeider, chef på sextidningen Lui, sångaren Antoine, advokaten Richard Malka och författaren David de Nota.

Med lagförslaget vill man hjälpa prostituerade att komma ut ur träsket

I det franska lagförslaget står det att den prostituerade ska få stöd med att stämma sin hallick för att straffa den som tjänar pengar på den prostituerade. Även konsumenten ska kunna straffas. I det fallet har de franska politikerna hämtat erfarenheter från den svenska sexköpslagen.

Fast Eric Zemmour tror att straff mot män som köper sex kan leda till motsatt effekt.

- Många män kan i stället bli extra tända på prostitution, säger han.

Koppling till fri abort

I och med manifestet 343 svin kräver Rör inte min hora gör man en i många kritikers ögon underlig koppling. På 1970-talet skrev 343 kvinnor under ett manifest för fri aborträtt.

Kvinnorna hånades och förföljdes av medier, politiker och andra motståndare. Efter en lång kamp gick dock aborträtten igenom i mitten av 1970-talet, främst tack vare högerpolitikern Simone Veil.

Tuff debattartikel i Le Monde

Feministen Anne Zelensky var med om att starta abortmanifestet på sin tid. Hon har gått ut i en omtalad debattartikel i Le Monde där hon kritiserar kopplingen mellan 343 kvinnor för abort och 343 svin kräver Rör inte min hora.

- Det är ett hån mot oss kvinnor att att jämföra de båda manifesten, säger Anne Zelensky när vi träffas i hennes hem i Paris södra delar.

Hon understryker att man på 1970-talet ville hjälpa kvinnan att själv bestämma över sin kropp genom fri abort.

-Männen ifråga vill däremot utnyttja en annan människas kropp genom att köpa sex. Då handlar det bara om egoism, menar hon.

Fast feministen Anne Zelensky tror att en lag mot prostitution inte kommer att kunna stoppa problemet i sig.

- Det behövs kraftigare tag för att kunna utrota den, säger hon.

"Chauvinism"

Kritiken mot kampanjen Rör inte min hora är stor både bland politiker och på sociala medier. I många fall anklagas männen bakom manifestet för att vara manschauvinister.

Även många unga franska män ogillar manifestet. Sebastien Chaillou, 25 år, studerar statsvetenskap vid en högskola i Paris.

Han är medlem i studenternas fackförening Unef där man även lanserat kampanjen Jeunes pour l'abolition (Ungdommar för avskaffning av prostitutionen).

En vy över Paris
Känslorna svallar höga i Frankrike En vy över Paris Bild: Yle/Arja Lento eiffel

- Många unga franska män har insett att prostitution är ett modernt uttryck för slaveri. Då ska inte reaktionära manschauvinister få utnyttja det bara för att de har pengar, säger högskolestuderande Sebastien Chaillou.

I medierna talar man om att det kan finnas flera tiotusentals studenter som inte funnit en annan lösning för att betala sina studier, än genom prostitution. Inga studielån existerar i Frankrike.

Arbetar med upplysningskampanj

I studentrörelsen mot prostitution arbetar man med upplysning om prostitutionens faror. Sebastien håller just på att förbereda utdelning av flygblad på universitet och temat som ska följas med en debatt. Där ska bland annat manifestet Rör inte min hora diskuteras.

Sebastien tror inte att en sexköpslag kommer att förändra sexköparnas beteende med en gång. Men på sikt är han positivt inställd.

- En lag kan säkert medverka till att allt fler människor kommer att ifrågasätta prostitution i framtiden, hoppas han.

Av Johan Tollgerdt

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes