Hoppa till huvudinnehåll

Människohandel - snabbt växande business

I lördagens (9.11.2013) Hbl fick vi läsa Marianne Lydéns reportage om en tjeckisk kvinna som i Helsingfors utsatts för tvångsprostitution, ytterst grovt sexuellt utnyttjande och allvarligt våld. Hallickarna och alla de kunder som misshandlat henne friades i tingsrätten. Åtalen var grov människohandel, grovt koppleri och grovt vållande av skada. Kvinnan, som har en lång historia av misär och sexuellt utnyttjande bakom sig har fått bestående men av misshandeln. Hur är det möjligt? Varför känner våra myndigheter fortfarande inte igen människohandelsoffren?

Många av oss har i skolan fått lära sig att slaveriet avskaffades på 1800-talet, men det stämmer tyvärr inte. Människohandel är idag internationellt sett en av de snabbast växande formerna av business. Igen vet exakt hur många offren är, men det är miljoner offer årligen. Endast en bråkdel av dem blir räddade. Också i Finland har människor de senaste åren blivit dömda för människohandel, och vi har fått upp ögonen för att människohandel finns också här. Hösten 2012 kom nyheten om en dom för människohandel då en 16-årig rumänsk flicka tvingats prostituera sig på gatan i Helsingfors. Den här nyheten överskred smärtgränsen för en del personer.

Våren 2013 hade samma veckoslut hela tre pjäser med temat människohandel premiär i Helsingfors. Att vi börjat behandla denna en av vår tids stora smärtpunkter via teatern är kanske ett tecken på att vi vill börja förstå?

Människohandel innebär att med hjälp av psykologiska hållhakar, tvång, våld eller hot om våld mot personen själv eller hennes närstående hålla någon i sitt grepp och dra nytta av offret ekonomiskt. Många av offren är barn, och många av barnen är flickor. Det kan vara frågan om allt från barnsoldater, organstöld, tvångsäktenskap, jordbruksarbete, hushållsarbete och väldigt ofta tvångsprostitution. Den här dokumentären fokuserar främst på människohandel inom sexhandeln med västerländska offer.

Seportaget: Du vill inte veta
Yle Fem torsdag 14.11.2013 kl. 21.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Redaktör: Barbro Björkfelt

I programmet deltar också minoritetsombudsmannen Eva Biaudet, som har mångårig erfarenhet av bekämpning av människohandel. Hon rekommenderar en svensk deckare som kan hjälpa oss förstå problematiken med människohandel och prostitution.