Hoppa till huvudinnehåll

Strömborg på upptäcktsresa i ÅIFK

Stefan Strömborg, hösten 2013
Stefan Strömborg redo för sitt första jobb som huvudansvarig tränare. Stefan Strömborg, hösten 2013 Bild: Yle/Janne Isaksson stefan strömborg

Pargasbördige Stefan Strömborg är ny chefstränare för division 2-klubben Åbo IFK och assisterande tränare i ligalaget TPS. Strömborg har de senaste säsongerna jobbat i IFK Mariehamns tränarstab.

– Det finns två orsaker till flytten. Dels bor familjen kvar i Pargas och dels kände jag att jag behövde nya utmaningar och komma vidare i tränarstegen. Min prioritet var att fortsätta som tränare på toppnivå i Finland, berättar Strömborg för Yle Sporten.

Strömborg har de två senaste säsongerna varit assisterande tränare i IFK Mariehamn, som han även representerade i flera repriser under sin spelarkarriär. Strömborg har spelat 25 ligamatcher för TPS och FC Inter.

Före flytten till Åland var Strömborg träningschef i Pargas IF och han har också tidigare erfarenhet från ÅIFK, som han spelade för 1989. Förutom att ha spelat i TPS har Strömborg även fungerat som klubbens fysioterapeut 2007-2009. Jobbet som huvudansvarig blir det första.

– Timingen kändes rätt. I något skede vill man förverkliga sina idéer fullt ut och ta med det man lärt sig av tidigare tränare och spelare. Människan är sån att den vill testa lite egna grejer i nåt skede, säger Strömborg.

– Vi talar mycket om att få tillbaka egna pojkar och det gäller också tränarsidan. Jag är mycket glad över att vi lyckades locka hem ”Stefu”. Utan ÅIFK hade det knappast gått vägen och jag ser det här som ett tecken på att vårt samarbete blir allt tätare, säger FC TPS vd Juha Reini.

Mer egna krafter

Åbo IFK vann sin division 2-zon 2012 men inför den gångna säsongen byttes i praktiken hela stommen ut och laget placerade sig på en sjunde plats under ledning av Mikko Hyyrynen, som nästa säsong tränar TPS A-juniorer.

ÅIFK ser anställandet av Strömborg som ett steg i att nå en självständig bas och en spelarutveckling som ska bygga upp den egna verksamheten som i första hand en fostrarförening. Andelen egna juniorer i representationslaget har i och med farmavtalet med TPS varit försvinnande liten de senaste åren och det vill man nu få en ändring på.

– Det blir en viss procent som flyttar mellan lagen men IFK har tydligt signalerat att man vill ha en egen stomme och det ska jag som tränare respektera, säger Strömborg som skrivit på ett tvåårigt kontrakt.

– Man ska också minnas att division 2 är en bra serie men många bra spelare, flera juniorlandslagsspelare. Det är tuff konkurrens om speltid men det är absolut ingen omöjlighet att IFK-juniorer tar steget in i laget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport