Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler barn behöver stöd psykiskt

Antalet ansökningar till FPA ökar. Bild: Yle mentala problem

Allt fler barn beviljas stöd av Folkpensionsanstalten på grund av mentala problem.

Över 15 000 barn fick i fjol stöd i form av till exempel terapi eller medicinering mot beteendeproblem och andra psykiska störningar.

- Siffran är betydande när man ser på vårt stöd till barn, säger FPA:s expertläkare Teemu Takala.

Vid millennieskiftet var motsvarande siffra klart lägre, runt 11 000 barn.

Prestationsångest - och ensamhet

Enligt Centralförbundet för mental hälsa förklaras utvecklingen med den allt värre prestationsångesten, samtidigt som barn allt oftare är ensamma.

- Det är typiskt för vår tid att fråga de vuxna hur man lyckas i arbetslivet, beskriver Olavi Sydänmaanlakka, verksamhetsledare för Centralförbundet för Mental Hälsa rf. Av barn och unga frågar man om framgångar i skolan och i hobbyerna, det här med att prestera blir en ändlös cirkel.

Enligt Sydänmaanlakka utgör dagens arbetsliv och dess utmaningar en form av beroende som är jämförbart med användningen av rusmedel. Om de vuxna tänker bara på jobb och framgång så smittar det av sig på barnet, förklarar han.

"Det måste ske en förändring i vardagen"

Vid Institutet för hälsa och välfärd uppger man att mentala problem numera kan räknas som en folksjukdom - också bland barn. Problemet är välkänt även i välbeställda familjer. Därför blir det allt viktigare att vårda och förebygga problemen.

Det behövs förändring i vardagen för barn och unga. Effektiv proffshjälp och medicinering hjälper inte om inte det finns människor runt barnen, som bär upp dem i deras liv, summerar Sydänmaanlakka.

Sari Aro/Yle Uutiset/övers. Anna Savonius