Hoppa till huvudinnehåll

EU granskar Tysklands handelsöverskott

Mercedes-Benz-bilar, april 2012
Tyskland exporterar stora mängder bilar till övriga europeiska länder. Mercedes-Benz-bilar, april 2012 Bild: Ingo Wagner / EPA / All Over Press mercedes-benz

EU-kommissionen har beslutat att granska Tysklands rekordstora handelsöverskott. En fördjupad analys ska bland annat ge svar på frågan om det tyska överskottet är ett tecken på allvarlig obalans i Europas största ekonomi.

Tyskland har haft ett överskott i bytesbalansen motsvarande 6 procent av landets BNP ända sedan år 2007. I september uppgick överskottet till 19,7 miljarder euro som är över 8 procent av fjolårets BNP. Det är det högsta handelsöverskottet i världen, till och med större än det kinesiska.

Både USA och EU har kritiserat Tyskland för att landet är allt för beroende av export och inte satsar tillräckligt på inhemsk efterfrågan. Genom en större inhemsk efterfrågan kunde Tyskland öka balansen i EU:s ekonomi.

Den fördjupade analysen av det tyska handelsöverskottet ska presenteras i februari - mars nästa år. Den kan leda till rekommendationer och till och med böter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes