Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar om Fixa högskolan

Ett frågetecken i en pratbubbla
Ett frågetecken i en pratbubbla Bild: Yle/Eva-Maria Koskinen fixa högskolan

Varför vill ni ha namn och kontaktuppgifter? Hur stor är chansen att ni rapporterar om just mitt tips? Har jag källskydd? Hur göra med mycket känsliga tips?

Varför ber ni om namn och kontaktuppgifter?
Vi kollar upp de tips vi arbetar med och oftast börjar det med att journalisten ringer upp tipsaren för mer ingående information. Om du väljer att uppge namn och kontaktuppgifter gör du vårt jobb lättare. Det betyder att vi snabbare kan rapportera om ditt tips. Vi publicerar enbart namn på en tipsare då tipsaren själv önskar det.

Har jag källskydd?
Källskyddet är en grundläggande rättighet för journalisters källor och garanteras i Journalistreglernas 14:de paragraf. ”Journalister har rätt och skyldighet att så som avtalats med person som lämnat uppgifter konfidentiellt hemlighålla informationskällans identitet.” Vi nämner bara ditt i rapporteringen om du uttryckligen ger ditt tillstånd till det.

Hur förmedlar jag mycket känsliga tips på säkrast möjliga sätt?
Kommunikation över internet är alltid en risk. De tips som skickas in genom Google forms läses av de journalister som jobbar med granskningen. Google har tillgång till tipsen i samma utsträckning som exempelvis gmails e-postkonton. Om du vill ge oss känsliga uppgifter och vara helt säker på anonymitet är det bäst att träffas eller använda post. Kontakta Eva-Maria Koskinen på 0401638419, eva.koskinen@yle.fi eller Eva-Maria Koskinen/PB 5, 00024 Rundradion. I mycket känsliga fall lönar det sig inte att använda jobbtelefon eller e-post från jobbet eller högskolan.

Hur stor chans att ni rapporterar om just mitt tips?
Ju mer konkret ditt tips är, desto lättare är det för oss att kolla upp det. Beskriv problemet med konkret exempel. Vad är problemet? Var finns det? När hände det? Vad vet du om orsaken? Vi föredrar tips undertecknade med riktigt namn och kontaktuppgifter, så att vi kan kontakta dig för mer information.

Fixa högskolan

  • Fixa högskolan: Tusen tack för din insats!

    Vi som jobbat med Svenska Yles öppna granskning Fixa högskolan tackar för två roliga, intensiva veckor tillsammans med dig. Studerande och högskolepersonal som tipsat, diskuterat och dessutom haft mod att säga sin åsikt har varit grundstenen i Fixa högskolan, skriver projektledare Eva-Maria Koskinen.

  • Fixa högskolan i Obs debatt

    På vems ansvar är det att få de studerande vid universiteten att öka på studietakten? Är studerande lata eller är universiteten dåliga på att organisera sin undervisning på ett ändamålsenligt sätt? Läs hela diskussionen på Twitter här.

Nyligen publicerat - Fixa högskolan