Hoppa till huvudinnehåll

Wallin vill bekämpa hjortarnas fästingar

Vitsvanshjort
Via hjortar sprids fästingar till nya områden. Vitsvanshjort Bild: AP Graphics bank vitsvanshjort

Stefan Wallin, Svenska Folkpartiet, föreslår att man tar till åtgärder för att minska spridningen av fästingar via vilda djur i stället för att bara försöka minska antalet sjukdomsfall med hjälp av vaccin och mediciner.

Wallin undrar i ett skriftligt spörsmål om regeringen har beredskap att ta till parasitologiska metoder för att hindra spridningen av fästingar. Eftersom fästingar kan bära på både borrelios och fästingburen encefalit (TBE) är det viktigt att se till att fästingarna inte sprids till nya områden till exempel via hjort- och rådjur, menar Wallin.

Amerikansk 4-poster minksra hjortburna fästingar

Stefan Wallin anser att den amerikanska så kallade 4-postermodellen som presenteras i Forskning & Framsteg kunde vara ett sätt att minska antalet fästingar på hjortdjur. Det hela går ut på att man lockar hjortdjuren med till exempel torkad majs. Två skumplastrullar dränkta i bekämpningsmedel placeras så att djuren får ämnet på hals och öron då de sträcker sig efter mat. En sådan här giftspridare kostar i USA cirka 340 euro.

- De problem fästingarna orsakar i byar, vid sommarstugor, på idrottsplatser och på campingområden tvingar redan folk att ändra beteende och levnadsvanor. Av uttrycklig rädsla för TBE och borrelios kommer exempelvis scoutdistriktet i Egentliga Finland inte att ordna läger för 4000 scouter på Gyltö, Korpo, 2014. Lägret flyttas till Tavastehus, skriver Wallin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes