Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stad belönar Kjell Westö

Det går bra för Kjell Westö Bild: Yle/Malin Ekholm kulturpris

Kjell Westö får Helsingfors stads kulturpris år 2013. Enligt prismotiveringen är Westö är en unik skildrare av Helsingfors historia och av vad det innebär att vara helsingforsare.

Helsingfors kulturpris beviljas årligen av kultur- och biblioteksnämnden. Priset delas ut av staden till en konstnär bosatt i Helsingfors för betydande konstnärliga meriter eller betydande arbete för kulturlivet i Helsingfors. I fjol gick priset till danskonstnären Susanna Leinonen.

Prisregn över Westö

Priset är värt 10 000 euro och enligt kultur- och biblioteksnämnden är ”Kjell Westö är produktiv, populär och prisbelönad författare vars böcker översatts till 20 språk. Han kan uttryckligen betraktas som en helsingforsisk författare, inte bara på grund av att han bor i staden utan också för att hela hans författarskap präglas av Helsingfors.” Westö är också nominerad till Finlandiapriset.

-Det känns nog lite som en höst då det regnar manna från himlen säger Westö. Klart att jag hoppades att det skulle gå bra när min nya roman kom ut i augusti så det här är fantasiskt.

Westö poängterar ändå att konstnärslivet inte är bara pris och tillställningar under kristallkronor.

-Under de här fyra åren då jag har jobbar med Hägring 38 har det funnits många tunga stunder och många ensamma stunder så det är klart att jag är priviligierad nu när det går så här bra, många konstnärer får aldrig den här erkänslan.

Vade det beror på att just han fått så mycket tid i solen just nu vill han ändå ite gå in på

-Det vore förmätet av mig att försöka förklara det men det jag vet är att alltid gör mitt yttersta, jag lämnar inte ifrån mig en text före jag är helt nöjd, även om det tar fyra år säger Westö.

Kulturstipendier för 246 000

Utöver kulturpriset beviljade Helsingfors stad personliga konststipendier till 73 konstnärer för 2013. Det totala beloppet av stipendierna är ca 246 000 euro. I år beviljades konststipendier till konstnärer verksamma inom scenkonst, cirkuskonst, film, fotografi och klassisk musik.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen