Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsfeminism på ett mera allmänt plan

BK:s C98-flickor
idrottsbild på ett mera allmänt plan BK:s C98-flickor Bild: Yle/Micke Wikström c-flickor

Jag får ibland, eller nej ganska ofta faktiskt, höra att jag borde framföra min kritik på ett mera allmänt plan. Alternativt ringa personerna i fråga och kritiserar dem telefonledes. Det är så här vi gör i Svenskfinland, säger man till mig. Så här nedan följer ett tappert försök eftersom man skall ju ta seden dit man kommer.

dagstidningar på ett mera allmänt plan Bild: vapaa tidningar

Tänk dig dagens utgåva av en ledande dagstidning i ett valfritt samhälle. Tänk dig sportsidorna. Hela fem sidor. (Det är inte så illa. Kultur & nöje har fyra.) Tänk dig att sportsidorna börjar med ett inlägg av en av sportens redaktörer som skriver om landets fotbollsgala. Han skriver om orättvisan som består i att bara 7 av de individuella 40 priserna på galan gick till kvinnor. ”Och det i ett land där det var damlandslaget som den gångna säsongen deltog i ett stort slutspel, och där det nästa år är ett flicklandslag som kvalificerat sig till en VM-turnering.” (Ursäkta att källhänvisningen saknas av mera allmänna skäl.)

Den ledande dagstidningens sportredaktör avslutar sitt inlägg med orden: ”Att fixa fotbollsfester (…) är minsann inte det lättaste (…), men att dela ut ungefär lika många priser till herr- och damspelare (…) är enkelt att ordna. Redan till nästa år.” Så långt, så godt.

Kvinnodagsbakelser
feministbild på ett mera allmänt plan Kvinnodagsbakelser Bild: Yle/Pia Santonen Raseborg,kvinnodagsbakelser

Men, och här får ni gärna läsa in ett stort MEN, fortsätter man att bläddra genom de återstående fem sidorna av den ledande dagstidningens sportsidor så slås man av följande iakttagelse: Inga kvinnor! Inte en enda! Fem sidor skrivna av män om män. För män? Inte en enda kvinnlig redaktör, idrottare, funktionär eller gren syns på bilderna eller i texterna! (Bara i resultatlistorna kan man läsa om en Damernas ITF-turnering i Helsingfors.) Är det så att kvinnor inte idrottade på vårt klot igår? Eller att inte en enda kvinna inom idrotten gjorde så bra ifrån sig att hon skulle ha slagit ut en manlig dito?

”Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.”

(Matt 7:4)

P.S. Det kan ju förstås vara så att det är tvärtom i morgon. Att bara kvinnor syns på sportsidorna i den ledande dagstidningen i morgon. Men jag har en känsla av att så inte är fallet.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje