Hoppa till huvudinnehåll

Mormor lärde sig baka glutenfritt till barnbarnet

Gunnel Fjäder har sina glutenfria produkter i ett skilt skåp tillsammans med kärl och kökshanddukar. Bild: Yle/Marie Söderman gluten

Celiaki är en sjukdom som blir allt vanligare. I Åbotrakten har antalet personer som fått diagnosen celiaki, eller glutenintolerans, nästan tredubblats på tio år.

Celiaki

  • Är en sjukdom där gluten i vete, korn och råg orsakar en inflammation på tunntarmens slemhinna
  • Upptaget av näringsämnen rubbas och personen kan bli väldigt sjuk och magra
  • Behandlas genom att man följer en strikt diet utan vete, korn och råg.

Enligt gastroenterolog Hannu Lähteenoja i Åbo beror ökningen främst på att man nu har bättre kunskap om celiaki.

Men enligt Lähteenoja är många dessutom överkänsliga för gluten utan att veta om det.

- Ibland är celiaki grundorsaken då en person kommer in med en fraktur eller har dåliga blodvärden, säger Lähteenoja.

Celiaki innebär stor omställning

Den som insjuknar i celiaki måste se över sin kost fullständigt och utelämna sädeslagen vete, korn och råg till 100 procent.

Gunnel Fjäder i Pargas kom i kontakt med celiaki för första gången för 11 år sedan då ett av hennes barnbarn fick diagnosen. Eftersom hon gärna bakar och lagar mat även till barnbarnen fick hon se över alla sina vanor i köket.

- Det svåraste var att börja baka utan vetemjöl. Men i dag finns många glutenfria produkter i affärerna och det går bra att baka och laga mat, säger Fjäder.

Men att en celiakier inte kan tumma på sin diet är fortfarande svårt att förstå för många.

- Många frågar "kan du nu inte smaka lite", men det går inte, säger Fjäder.

- Då jag bakar glutenfritt tar jag till exempel alltid ett nytt bakplåtspapper. Du kan inte lägga glutenfria bullar på ett bakplåtspapper som du haft grahambullar på eftersom vetemjöl antagligen finns kvar på det pappret, säger Fjäder.

För att hjälpa andra som behöver tips och råd om celiaki leder Gunnel Fjäder en informell grupp i Pargas som träffas vid behov.

Dessutom har Finlands celiakiförbund i november öppnat ett kontor i Åbo på Västerlånggatan 37. Åbokontorets Miska Keskinen ger gärna information på svenska om celiaki och glutenfri kost.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland