Hoppa till huvudinnehåll

Om hundra år kan vattennivån nå upp till Järnvägstorget

För att uttrycka sitt missnöje med Finlands klimatpolitik bildade en grupp demonstranter en mänsklig kedja på Järnvägstorget på torsdag morgon. Orsaken till att den bildades just på Järnvägstorget är att om beslutsfattarna inte tar klimatförändringarna på allvar kan vattennivån om hundra år nå ända upp dit.

Sonja Vartiala
Sonja Vartiala från Rajalla-tiimi ordnade demonstrationen mot Finlands klimatpolitik. Sonja Vartiala Bild: YLE/Mira Myllyniemi rajalla-tiimi

- Vi vill bilda en symbolisk gräns på det ställe där man har beräknat att vattnet kan flöda om hundra år. Och vi vill berätta för beslutsfattare att om de inte begränsar klimatförändringarna så kommer också Finland att påverkas mycket negativt, säger Sonja Vartiala från Rajalla-tiimi som ordnade demonstrationen.

En som deltog i den mänskilga kedjan var Eveliina Lindell. Hon är mer orolig för de globala följderna av klimatförändringarna än för det att stora delar av Helsingfors hamnar under vatten.

Evelina Lindell
Eveliina Lindell deltog i den mänskliga kedjan. Evelina Lindell Bild: YLE/Mira Myllyniemi rajalla-tiimi

- Det är ganska lätt för människor att flytta på sig om det värsta sker. Men matproduktionen globalt, som också vi är beroende av, kan man inte flytta på lika snabbt, säger Lindell.

Vill se förändringar efter klimatmöte

Demonstrationen ordnas i samband med FN:s klimatmöte som just nu pågår i Warszawa i Polen. Enligt Lindell måste politikerna nu ta sitt ansvar och göra något konkret.

- Våra beslutsfattare kan inte gå dit och säga att vi gör vår del om alla andra gör det, utan någon måste vara föregångare. Finland och EU är de som har de bästa förutsättningarna att säga att vi leder det här tåget, säger Lindell.

Men om Finland och de andra länderna fortsätter på samma linje som i dag kommer bland annat Helsingfors att se väldigt annorlunda ut i framtiden.

- Det skulle bli som i Venedig på ett sätt, säger Lindell.

Vad kan då invånarna göra för att få behålla sina stadsdelar?

- Avfallssortering är egentligen en jätteliten grej som inte påverkar så mycket. Det som påverkar klimatet mest är koldioxidutsläpp och det kommer mest från boende, transport och mat. Så man borde fundera på hur man värmer upp sitt hus och om man verkligen behöver alla kvadrat som man har, eller är det något annat som är viktigare här i livet, säger Lindell.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen