Hoppa till huvudinnehåll

Robotarna dansar i Haddom skola

Röken väller ur kanonerna, musiken dunkar och discolamporna blinkar.

Det kunde vara en beskrivning för vilket discotek eller danshak som helst men passar också bra in just nu för Haddom skola i Lovisa. Där har man inom ramen för temat "Framtidens skola" byggt datorstyrda robotar.

När Yle Nyheter Östnyland besöker skolan, blir det stor show där det som eleverna åstadkommit visas upp till ackompanjemang av musik medan röken bolmar och lamporna blinkar.

Eleverna Edit Vidlund, Valter Willner och Ida Haddas tycker att projektet har varit både lärorikt och spännande. Ida Haddas säger att hon blev överraskad över att Lego-byggbitar kan vara så intressanta och att man kan göra så mycket med dem. Hon säger också att det har varit roligt att programmera Lego-robotarna på datorn.

Haddomskolans föreståndare Karita Markusas säger att det naturligtvis inte handlar om lek och underhållning.

- Den ursprungliga tanken väcktes i och med att Lovisa stad detta år har som tema "Framtidens skola". När lärarkollegiet satte sig ned för att fundera vad framtid kunde innebära, kom man på detta med programmering.

Pedagogiskt ger det här eleverna nya tankebanor, säger Markusas, och konstaterar att elever i till exempel Estland lär sig programmera medan ämnet i Finland normalt inte finns på schemat.

Johnny Björkström - som representerar Robot Workshop Finland och som reser omkring i de finlandssvenska skolorna med robotarna - är själv utbildad klasslärare och intygar att det bakom underhållningen gömmer sig en stor portion pedagogik.

- När eleverna programmerar Lego-robotarna lär de sig problemlösning, teknik och samarbete, men också skolämnen som språk, matematik och fysik.

Projektet i Haddom skola har kunnat förverkligas i och med stöd från Svenska kulturfonden.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland