Hoppa till huvudinnehåll

Staten får städräkning för Talvivaara?

Talvivaara bassäng
Talvivaara bassäng Bild: Yle / Ingemo Lindroos talvivaara bassäng

Risken är stor att staten betalar för miljöskadorna om Talvivaara går i konkurs. Det säger miljöutskottets ordförande Martti Korhonen (Vf). Gruvbolaget räknar med miljöskadeutgifter för hela 200 miljoner euro, om gruvan läggs ner utan en övergångsperiod. Nu höjs också röster för att gruvbolagen ska krävas på högre garantier för att samhället inte ska behöva betala för konsekvenserna i den här typen av situationer.

De här kraven hördes också på den öppna diskussion om gruvindustrin som riksdagens miljöutskott arrangerade idag. Ifall av en konkurs har Talvivaara garantier för att täcka miljöskadorna om de uppgår till 31 miljoner euro.

- Då handlar det om akuta åtgärder och garantierna är uträknade för en situation då gruvan stängs under en övergångsperiod. En plötslig stängning och kostnader för läckage är inte inräknade, säger produktansvarsexperten Tuomas Vanhanen vid Talvivaara.

Skadliga metaller frigörs

Enligt bolagets uppskattning kan kostnaderna uppgå till 200 miljoner euro, om gruvan stängs med en gång. Det här har att göra med att det bland annat kostar att täcka in de enorma högar med metaller där biourlakningen sker och skadliga metaller kommer att frigöras ännu i hundra år framöver. Vänsterförbundets Martti Korhonen som är ordförande för miljöutskottet misstänker att staten kan tvingas stå för största delen av kostnaderna för att städa upp efter Talvivaara.

- Bolagets garantier räcker ingen vart i en sådan här undantagssituation. Vi har motsvarande diskussion då det gäller kärnkraften och det ser vi då det gäller Fukushima i Japan -
där är det också samhället som betalar. Systemet fungerar så länge inget händer, konstaterar Korhonen.

Den här situationen har lett till en debatt om huruvida både gruvbolag och till exempel kärnkraftsbolag borde krävas på högre garantier i framtiden för att täcka miljöskador. Det här kommer sannolikt att debatteras i samband med förslaget till ny miljöskyddslag som ges till riksdagen ännu i år. Sfp:s Christina Gestrin som också sitter i miljöutskottet välkomnar diskussionen som Talvivaara-fallet har gett upphov till.

- Naturligtvis måste man göra allt man kan för att se till att Talvivaara själv står för kostnaderna och ansvaret. Men går det så illa att företaget går i konkurs, så kommer att staten att tvingas ta sitt ansvar för att hindra än ännu större miljökatastrof, säger Gestrin.

"Miljöaspekterna beaktas för lite"

Enligt en undersökning som den kanadensiska tankesmejdjan Fraser institute har gjort är Finland det attraktivaste landet i världen för investerare inom gruvindustrin. Enligt professor Olli Tahvonen vid Helsingfors universitet kan man tolka det här som ett bevis på att skatter och royalties är alltför låga för gruvbolagen och miljöaspekterna beaktas för lite.

- Finland säljer sin nationella förmögenhet, alltså mineralerna, till ett alltför lågt pris. Högre avgifter för mineralerna kunde minska på investerarnas intresse, men öka vårt välbefinnande. Jag anser att Finland ger en lite naiv bild av sig i det här sammanhanget, säger Tahvonen. Pekka Suomela som representerar gruvindustrin håller inte med.

- Nej, nej, inte alls. Gruvboomen finns i hela världen, mest i Canada, Australien och Sydamerika. Inte tycker vi inom gruvbranschen att Finland på något sätt är ett mycket positivt ställe att arbeta i. Det finns risker, brist på finansiering och investeringar. Inte kan man vara för nöjd, säger Suomela.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes