Hoppa till huvudinnehåll

En av världens största sportstjärnor lägger av - känner du till honom?

Bild: EPA/RAMINDHER PAL SINGH tendulkar

Cricket är minst sagt en marginell sport i Finland. Men i ett av världens folkrikaste länder, Indien, är sporten ett fenomen. När Indiens största stjärna Sachin Tendulkar avslutar sin karriär är medieuppbådet enormt. Och Sachin Tendulkar är ett namn varje sportfåne bör kunna.

Bild: EPA tendulkar

Jag satt hemma och tittade på Al Jazeera när ett specialprogram om Sachin Tendulkar sändes. Sachin Vemduvar? Jag har alltid vetat att cricket är enormt i bland annat Indien och Pakistan, och har förstått att många där dyrkar idrottsstjärnor som inte får många spaltcentimetrar eller sändningssekunder i finländska medier. Men det kändes lite pinsamt att inte kunna namnet på deras största stjärna.

Min vän från Nepal frågade en gång om vi inte skulle gå spela lite cricket. Jag tvingades erkänna att jag inte har en blekblå aning om hur man spelar cricket. I Nepal spelar man cricket på samma sätt som man här går och sparkar lite boll med kompisarna, spelar boboll på gympatimmarna eller kanske spelar ishockey utan skridskor på gårdsplanen.

Bild: EPA tendulkar

Så nu tänkte jag att vi skulle snacka lite cricket, och introducera en av de största stjärnorna i Indien.

Sachin Tendulkar håller alltså som bäst på att spela sin 200:e och sista testmatch, alltså den längsta versionen av en cricketmatch som kan vara upp till fem dagar.

Cricket spelas med två lag om elva spelare, och lagen turas om att slå och kasta. ”Innelaget” har bara två spelare på planen samtidigt. En cricketmatch består av så kallade overs. En over är sex godkända kast, och därefter byts kastare och kastarna kastar mot den andra grinden, som vaktas av innelagets slagmän.

Segraren är den som tar flest så kallade runs och som bränner slagmännen så att bara en återstår. Om en match består av ett begränsat antal overs vinner den med flest runs.

I en testcricketmatch vinner laget med flest runs och som har bränt ut motståndarnas slagmän två gånger. Annars blir det oavgjort.

Och en run ja, det innebär att ”slagmannen” slår ut cricketbollen och springer längs med den gräsfria ytan ut till andra ändan utan att brännas.

Bild: EPA tendulkar

Om det här inte kändes klart som korvspad finns utförligare regler till exempel här.

Men Sachin Tendulkar då, det var ju honom det här skulle handla om. Han föddes i en medelklassfamilj för 40 år sedan i Mumbai. Han debuterade för landslaget redan som 16-åring när Indien mötte Pakistan i Karachi år 1989. Det var året Berlinmuren föll och året då undertecknad föddes. The Little Matser eller The Master Blaster som han kallas, har bland annat spelat 463 endagsmatcher i cricket.

På fredagen köade tusentals supportrar med indiska flaggor målade på kinderna utanför cricketarenan där Tendulkars sista match spelades. Miljontals följde med matchen på TV eftersom många kontor och skolor håller stängt under den muslimska festivalen Muharram.

Bild: EPA tendulkar

165 centimeter långa Tendulkar anses vara den bästa slagmannen i sin generation. Ett öronbedövande dån mötte honom på torsdagen när Indiens favoritson gick ut på Wankhede Stadion för att slå sin sista testmatch och avsluta sin 24 år långa karriär.

Tendulkars fans brukar säga att cricket är deras religion och Sachin deras gud. Själv har han sagt: ”Jag är inte cricketens gud. Jag gör misstag, det gör inte gud.”

Gud eller ej så är Sachin Tendulkar världens mest beundrade cricketspelare med över 12 miljoner fans på Facebook, och ett namn värt att minnas. Om inte annat för att kunna briljera i Trivial Pursuit.