Hoppa till huvudinnehåll

Ett nytt trettiotal?

Författaren Kjell Westö
Författaren Kjell Westö Bild: Yle kjell westö

Priser och nomineringar duggar just nu tätt över författaren Kjell Westö. Hans senaste roman Hägring 38 är en spännande psykologisk thriller med fina personskildringar, inte minst den kvinnliga huvudpersonen som brottas med svåra minnen från sin tid i fångläger.


När jag träffade Kjell Westö för att göra en lång intervju med honom för Dokumenterat berättade han att han brottades mer med Matilda Wiik än med nästan någon annan romanfigur. Han var tvungen att isolera sig från sina närmaste under den tid han skrev om hennes upplevelser i fångläger år 1918.

Kontrastrikt år

Sommaren 1938 var varm och vacker, det var ekonomisk högkonjunktur, folk gick på bio som aldrig förr, man dansade till tonerna av Dallapé och den nya musikstilen schlager. Allt medan nazisterna redan hade etablerat ett arbetsläger för judar i Dachau och Stalin ordnade skenrättegångar i Moskva. Redan följande år ska Europa stå i brand, men än så länge går det att blunda för tecknen, trots att de är grova. I romanens centrum har vi förutom Matilda Wiik, advokaten Claes Thune och hans herrklubb onsdagsklubben som härbärgerar övre medelklassherrar med olika politisk färgsättning.

Läsaren vet

Romanen blir så intrikat också för att läsaren har facit på hand, medan herrklubbens medlemmar bullrar på och slår varandra i huvudet med sina ideologiska argument. Egentligen tror de att allt ska fortsätta i samma lugna hjulspår, precis som förr. Och här liknar de oss, menar Kjell Westö, vi människor tror i alla tider att allt ska ordna sig till det bästa, men i själva verket visar historien att våra goda överenskommelser är ytterst sköra.

Oro

Kjell Westö ser många oroväckande tecken i samtiden som påminner om trettiotalet. Därför frågade jag honom vad det är vi människor inte ser och varför ser vi det inte? Kan vi lära oss något av historien?

En varm och ljuvlig sommar. Intervju med Kjell Westö av Charlotte Sundström. I Radio Vega söndag 9.03 och onsdag 11.03. 30 dagar på Arenan.

75 år sedan "Kristallnatten"

Recensionen av Hägring 38

Helsingfors stads kulturpris till Kjell Westö

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje