Hoppa till huvudinnehåll

Grekland får ris och Irland ros

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem och belgiska finansministern Koen Geens
Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem och belgiska finansministern Koen Geens Bild: EPA/OLIVIER HOSLET koen geens

Grekland har svårt att uppfylla euroländernas villkor för lånen och viljan att genomföra dem verkar avta i landet. Däremot kommer Irland och Spanien nu att lämna låneprogrammen och börja stå på egna ben.

- Jag skulle vilja gratulera båda länderna, sade Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem efter mötet på torsdag kväll.

Han berömde Irland och Spanien för att de båda har varit hängivna för att följa låneprogrammet vilket har lett till resultat.

- Irland och Spanien har genomlevt en svår period, men jag är nu övertygad om att deras uppoffringar kommer att leda till resultat under de kommande åren, fortsatte Dijsselbloem.

Irland ansöker inte om något reservlån utan tänker klara sig själv. Irlands finansminister Michael Noonan konstaterade i Bryssel igår att tidpunkten nu var rätt. Det att Europeiska centralbanken sänkte räntan underlättade beslutet för irländarna.

Det var i för tre år sedan som Irland var tvunget att be om hjälp av de övriga euroländerna då fastighetsbubblan i landet sprack och den irländska staten måste gå in för att rädda bankerna.

Noonan hade gott hopp om att irländarna ska lyckas med att få finansiering på den öppna marknaden. För många irländare som kämpar med sina skulder har beslutet också betydelse. Finansministern förliknar det vid Irlands självständighetskamp.

- Vi går tillbaks till våra rötter. Vi använde mycket tid på att vinna vår frihet och få makt över våra egna ärenden. Det finns ingen större poäng med politisk frihet om man inte har en ekonomisk och finansiell frihet, så det här återupprättar friheten ekonomiskt och finansiellt i Irland, sade Noonan.

Formellt blir Irland finansiellt självförsörjande den 15 december. Under de senaste tre åren var irländarna tvungna att låna 85 miljarder euro av EU och IMF för att hållas flytande.

Grekland har fortfarande problem

- De grekiska myndigheterna måste snabbt leverera inom fyra områden, sade Eurogruppens ordförande Dijsselbloem. Det handlar om tidigare överenskomna åtgärder, om att minska budgetunderskottet för de kommande två åren, genomföra strukturella reformer och se till att ledningen för privatiseringsprocessen fungerar.

Trojkans inspektion av Grekland har gått trögt, den inledde sitt arbete i september, men det har varit mycket till och från. Trojkan ska göra en genomgång som behövs för att nästa lånerat på en miljard euro ska kunna betalas ut. Enligt tjänstemannakällor har den grekiska regeringen inte alls varit lika samarbetsvillig med trojkan som tidigare. Också företrädare för regeringen har offentligt kritiserat trojkan, alltså långivarnas representanter från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden IMF.

- Det är inte så brådskande med finansieringen, det brådskar snarare politiskt, det handlar om engagemanget, sade Dijsselbloem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes