Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Perä är fortfarande optimist - snart lättar det

Bild: Lehtikuva perä

Läget för Talvivaara är kritiskt, medger vd Pekka Perä. Perä tror ändå på att gruvan har en framtid och på att kassaflödet kan bli positivt igen.

Enligt Perä fattades beslutet att ansöka om företagssanering på torsdag kväll. Om bolaget skulle köras i konkurs skulle 1 600 människor direkt bli utan jobb i hela produktionskedjan, påpekar Perä. De indirekta konsekvenserna skulle bli mångfalt större, säger han.

Intensiva förhandlingar om tilläggsfinansiering har fortsatt under hösten - under den senaste tiden varje dag, sade Perä.

Förhandlingarna strandade och i går lade bolaget fram ett förslag om tilläggsfinansiering på 40 miljoner euro för att kunna överleva saneringsperioden.

Men det här är en tillfällig grop, säger Pekka Perä.

- I praktiken om några år, ett halvt år, ett år är vårt kassaflöde positivt, och efter det lättar situationen, säger Perä. Just nu har vi problem med lågt nickelpris och en billig dollar.

Han tillägger att det skulle vara synd att stänga en så fin och långvarig verksamhet. Vi har visserligen haft våra problem med miljön och annat, men det här är en sund business i grunden, sade Perä.

Perä ville vid dagens presskonferens inte säga om det kommit in några köparkandidater.

Talvivaara ansöker om företagssanering

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes