Hoppa till huvudinnehåll

Tysk regeringsbildning ingen kärleksaffär

Bild: EPA/HANNIBAL HANSCHKE spd

Regeringsbildningen i Tyskland ser ut att bli en allt mer komplicerad affär. Det råder för tillfället stor oenighet mellan partierna som ska bilda regeringen, det vill säga mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna. För tillfället står förhandlingarna helt stilla, då bägge partier har samlats till partimöten.

– Med socialdemokraterna i regeringen, blir det inget samarbete som bygger på kärlek. Å andra sidan är det inte heller något tvång att samarbeta med oss. Vi är beredda att gå med på kompromisser, men bara till en viss punkt, säger socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.

– Vi kommer inte att gå med på några dåliga kompromisser och överge våra centrala krav. Det vill säga en heltäckande minimilön för alla branscher i hela landet, samt andra viktiga reformer på den tyska arbetsmarknaden, fortsätter Gabriel sitt tal vid partimötet i Leipzig.

Måste övertyga gräsrötterna

Den socialdemokratiske ordföranden befinner sig för tillfället i något av ett politiskt skruvstäd. Å ena sidan kommer han att vara tvungen att gå med på kompromisser, å andra sidan måste han övertyga de socialdemokratiska gräsrötterna att gå med på de här kompromisserna. Som han själv säger, inte nödvändigtvis för partiets bästa, utan för de socialdemokratiska väljarnas bästa.

– Det är onödigt att tro att Angela Merkel plötsligt skulle ha gått och blivit socialdemokrat. På vissa punkter kommer vi att vara tvungna att ge efter. Men, den här gången är det inte vi som kommer att gå ut som förlorare i samarbetet med Merkel och CDU, övertygar Gabriel, och syftar på det senaste regeringssamarbetet mellan åren 2005 och 2009.

Med de här orden måste han försöka övertyga de över 450 000 SPD-medlemmarna att i slutändan ge grönt ljus för samarbetet med kristdemokraterna.

Oenighet i förhandlingarna

Men än så länge är de två partierna långt ifrån att ha kommit fram till ett regeringsprogram, som socialdemokraterna kan ta ställning till. Om två veckor, så lyder planen, borde man kunna presentera ett program. Men under de senaste dagarnas förhandlingar är det få saker man har kunnat enas om.

Det har kommit till verbala påhopp, hot om att låta den möjliga regeringskoalitionen spricka och så har man också bara stigit upp och lämnat förhandlingsbordet. Och det här i frågor, som inte kan ses som värst betydande med tanke på den stora helheten. Det har handlat om vägtullar för lastbilar och om adoptionsrätt för homosexuella. De verkligt stora, för partierna livsviktiga knäckfrågorna, har man i det här skedet inte ens börjat förhandla om, till exempel frågan om minimilönen.

Flirt vänsterut

Relationerna kristdemokrater och socialdemokrater emellan försvåras också av att de senare nu helt öppet flirtar i riktning mot vänsterpartiet die Linke. Hittills har socialdemokraterna gång på gång sagt att vänsterpartiet inte klarar av att sitta i en tysk regering, men nu plötsligt har man börjat smida samarbetsplaner. Bland kristdemokraterna ser man det här som att SPD vill hålla bakdörren öppen. Ifall det kommer till en regering, som sen spricker, har socialdemokraterna en färdig plan hur man snabbt får ihop en ny regering.

Bayerska krav

Regeringsförhandlingarna försvåras ytterligare av att det också finns andra skiljelinjer, än bara de mellan SPD och CDU. Också de som egentligen borde stå på Merkels sida i regeringsbildningen, gör sitt bästa för att röra om i soppan. De bayerska kristdemokraterna kommer så med sina egna förslag i frågor där CDU och SPD egentligen är inne på samma linje. Så vill bayrarna till exempel i framtiden kasta ut skuldtyngda sydeuropeiska euroländer ur den monetära unionen, något som moderpartiet CDU strikt avvisar. I vissa frågor står bayrarna till och med närmare socialdemokraterna än vad man står moderpartiet. En sådan fråga är till exempel att införa landsomfattande folkomröstningar. De bayerska kristdemokraterna vill bland annat att folket i framtiden ska få ta ställning till de stora europeiska frågorna.

SPD har sista ordet

Men om de möjliga folkomröstningarna och de övriga tvistefrågorna börjar man alltså förhandla först efter att partimötena har avslutats. Och om förhandlingarna i sig blir svåra, så är det många som utgår från att socialdemokraternas medlemsomröstning om regeringsprogrammet blir ännu svårare. Partiordföranden är ändå inte värst rädd för att gräsrötterna till slut kommer att låta regeringssamarbetet spricka.

– Jag är inte rädd. Många av väljarna vill ha en koalition mellan CDU och SPD och jag tror att våra medlemmar till slut kommer att kunna godkänna de kompromisser vi går med på, säger Sigmar Gabriel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes