Hoppa till huvudinnehåll

Bara två klubbar på plus i fotbollsligan

HJK-TPS, hösten 2013
Också mästarna HJK går på minus. HJK-TPS, hösten 2013 Bild: Lehtikuva puclik

Endast IFK Mariehamn och FC Lahti väntar sig med säkerhet ett positivt resultat i sin senaste räkenskapsperiod. Det visar Yles kartläggning.

Av de klubbar som svarat Yle Urheilu väntar sig bara IFK Mariehamn och FC Lahti ett positivt resultat. Också FC Honka, som de senaste åren haft ekonomiska bekymmer, kan möjligtvis komma upp på plussidan. IFK var knappt 24 000 euro på plus i slutet av september.

Trots ligamästerskapet visar HJK:s siffror på minus. Detta eftersom man hade räknat med bättre framgång ute i Europa. HJK föll ur Champions League-kvalet redan i den andra omgången mot estniska Nömme Kalju.

KuPS lär vara den klubben som noteras för den största förlusten. Med en budget på 1,6 miljoner är förlustens storlek ca 500 000 euro. Man måste nu sälja spelare för att täppa till luckan.

– Vi tog en medveten risk och satsade stort mitt under säsongen med Finska cup-finalen i tankarna. Vår spelarbudget var 450 000 euro men den förverkligade summan var 650 000 euro, säger vd Jarmo Heiskanen, vars KuPS förlorade den nämnda cupfinalen mot RoPS.

"Vi är vid liv"

Stora är förlusterna också i Seinäjoki och Jyväskylä. SJK som tar steget upp till ligan gör i år en förlust på ca 150 000 euro. JJK, som i sin tur tar steget ner till division 1, gick omkring 100 000 euro på minus.

Situationen är svår hos många föreningar och till exempel i FF Jaro och Mypa måste man hela tiden hålla ett öga på de ekonomiska förutsättningarna för ligaspel.

– Vi är vid liv, men situationen är tuff. Jag tror ändå att vi hela tiden går åt rätt håll och har ännu chanser att nå ett nollresultat, säger Jaros vd Niklas Storbacka.

– För tillfället funderar vi inte på att lämna ligan, men det är möjligt i framtiden om ekonomin inte är i skick, medger Mypas ordförande Seppo Mäkinen.

Enligt TPS färska vd Juha Reini beror förlusterna på den allmänna ekonomiska situationen.
– Då är ofta föreningar de som går miste om pengar. Toppidrott i Finland är rent utsagt pajaseri med pennin.

En av de klubbar som gjort vinst de senaste åren, VPS, ville inte kommentera sin situation. FC Inter hade i sin tur ännu ingen uppskattning om sitt läge.

Läs också