Hoppa till huvudinnehåll

Ceciliakören firar 60 år med beställningsverk

Chorus  Sanctæ Ceciliæ
Chorus Sanctæ Ceciliæ Bild: Chorus Sanctæ Ceciliæ chorus sanctæ ceciliæ

På fredag (22.11) kommer publiken på Riddarhuset i Helsingfors att få ta del av ett nyskrivet körverk med text av Stella Parland och musik av Kimmo Hakola när Ceciliakören 60-årsjubileet till ära beslutade sig för att satsa på ett beställningsverk.

Körverket går under namnet ”De kaspiska tigrarnas gud” och enligt texten i programbladet handlar verket i hög grad om labyrinter och marionetter. En av de centrala rollerna i verket innehas av fallskärmshopperskan Ljubov som trotsar både tyngdlagen och tiden: ”Nästan livlös slungas hon mellan gudarnas halvtomma värld och vetenskapsmännens extrema, frusna forskningsstation, där uthållighet och mod riskerar slå över i fanatism” skriver Stella Parland.

För en dryg vecka sedan besökte Marit Lindqvist en körövning och passade på att prata med såväl körens dirigent Dag-Ulrik Almqvist som koristerna Nora Hämäläinen och Rasmus Mellberg, och kompositören Kimmo Hakola som också var på plats i Riddarhusets sal den kvällen:

Kompositören Kimmo Hakola är ingen novis i körsammanhang – han har skrivit musik till ett flertal operor och Hakola har också själv varit konstnärlig ledare för en kör, nämligen Helsingin Kamarikuoro/Helsingfors Kammarkör.

Innan jag begav mig till Ceciliakörens körövning läste jag igenom Stella Parlands mångskiftande och spännande text om fallskärmshopperskan Ljubov som svingar sig genom tid och rum, ett rum som dels kan vara en isande kall arktisk miljö, dels en subtropisk djungelmiljö – och i mitt stilla sinne funderade jag på hur Kimmo Hakola gått tillväga för att skapa musik till denna på många sätt märkliga och kanske också något okonventionella text i detta sammanhang.

För Kimmo Hakola blev mötet med Stellas text en fascinerande och inspirerande upplevelse – enligt kompositören bjuder texten på en mängd fantasifulla infallsvinklar och till en början hade han nästan svårt att bestämma sig för vilka musikaliska uppslag han skulle jobba vidare med.

Enligt Hakola ruvar texten på många olika alternativa musikaliska möjligheter: man skulle kunna göra en scenversion, man skulle kunna bryta upp texten i mindre bitar och göra en mer dialogisk föreställning och man skulle kunna komponera än mer abstrakt än Hakola valt att göra, och enligt Hakola är det ett tecken på att en text är bra om den håller för olika tolkningar av flera kompositörer.

Jubileumskonserten där Ceciliakören och sopransolisten Anu Komsi samt barytonsolisten Jaakko Kortekangas uruppför Kimmo Hakolas och Stella Parlands körverk ”De kaspiska tigrarnas gud” under ledning av dirigenten Dag-Ulrik Almqvist går av stapeln på Riddarhuset i Helsingfors på fredag, och här i Radio Vega sänder vi konserten tisdagen därpå, det vill säga den 26 november kl. 21.10.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje