Hoppa till huvudinnehåll

Det är mycket med "bondase"

Korna blev nyfikna när Bjarne Mara öppnade skjutdörren.
Korna blev nyfikna när Bjarne Mara öppnade skjutdörren. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund kosläpp

-Utifrån sett är det kanske lätt att tro att vi bönder har det lugnt och skönt nu såhär på senhösten. Men så är inte fallet för oss som har förtroendeuppgifter. Bjarne Mara i Vikby, Korsholm, är en av dem.

Nu är det i högsta grad mötesperioden som infaller för alla de som är engagerade i sånt. Bjarne Mara har fullt upp - den dag vi besökte gården hade han precis kommit hem från ÖSP:s ekologiska utskottsmöte, och mötesrumban fortsätter på samma sätt hela veckan lång.

-Visst är vi lite av "byråkrat-bönder", många av oss idag. Problematiken är sådan att vi har en allt större tjänstemannakår som har lagstiftningsarbete. Och det i sin tur medför en sorts motståndarjobb, dvs det gäller för oss att övervaka vartåt man tänker gå med våra möjligheter för att verka och existera. Det är ett evigt bekymmer att EU medförde en radikal ökning av lagar och paragrafer och vi har fullt sjå med att hänga med. Sen finns ju också den nationella lagstiftningen. Trots allt är Bjarne Mara ändå nöjd och glad med sitt jordbrukarliv.

- Det är omväxlande och givande. Det som är speciellt skoj är att följa med korna som är riktiga personligheter. Man vet aldrig riktigt vilket humör de är på - ena dan kan de vara spralliga och muntra, medan de den andra dan kan visa sig sura, tvära och bångstyriga.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega