Hoppa till huvudinnehåll

EU hoppas på avtal med Ukraina - tiden knapp

Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko
Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko Bild: EPA julia timosjenko

EU-ländernas utrikesministrar vädjar till Ukraina att snabbt släppa den tidigare premiärministern Julia Timosjenko ur fängelset. Annars hotar tiden ta slut för att ingå ett associationsavtal om frihandel mellan EU och Ukraina.

Tanken är att avtalet ska undertecknas vid ett toppmöte om det östliga partnerskapet i Litauens huvudstad Vilnius den 29 november. Situationen försvåras av att Ryssland utövar påtryckning mot de länder som vill närma sig väst.

− Vi vill att Ukraina orienterar sig mot Europa, men förutsättningarna måste också vara de rätta, sade Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle inför EU:s utrikesministermöte i Bryssel i förmiddags.

Westerwelle påpekade att rättsstatsprincipen är ett av villkoren, och här har behandlingen av Julia Timosjenko särskild betydelse.
− Min brådskande vädjan till Ukraina är att agera nu, att enas om en väg kring rättsstaten och att inte spela tid, för tiden går och håller på att rinna ut och det bör alla i Ukraina vara medvetna om, fortsatte den tyske utrikesministern.

Timosjenkos hälsa är vacklande

Tyskland har erbjudit Timosjenko sjukhusvård om hon släpps ur fängelset tillfälligt eller benådas av den ukrainska ledningen. Timosjenko har vacklande hälsa.

För att associationsavtalet mellan EU och Ukraina ska kunna ingås kräver EU att Ukraina ändrar sig vallagstiftning, reformerar åklagarväsendet. EU beskyller också Ukraina för att tillämpa selektiv rättvisa vilket fallet Timosjenko är ett exempel på. Selektiv rättvisa betyder i det här fallet att de ukrainska ledarna använder rättsväsendet för att kväsa sina politiska motståndare.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt som har varit aktiv i frågan menar att bollen nu ligger hos den ukrainske president Viktor Janukovytj.

− Vi har en linje, jag är inte säker på att han (Janukovytj) har en linje, sade Bildt.

Ukraina pressas av Ryssland

Ukraina har utsatts för press från Ryssland att inte närma sig väst, utan att i stället ingå i en euroasiatisk tullunion med bland andra Ryssland, Vitryssland och Armenien.

De övriga länder som önskar ingå ett partnerskap med EU har också utsatts för påtryckningar från rysk sida. Det är länder som Moldavien och Georgien. Bland annat har den moldaviska vinexporten drabbats.

För Ryssland verkar det handla om en geopolitisk kapplöpning om till vilket läger länderna hör.

Det är nu oklart hur det ska gå med toppmötet om det östliga partnerskapet i Vilnius och om det blir något associationsavtal med Ukraina. EU-delegationen bestående av Pat Cox, tidigare talman för Europaparlamentet, och Alexander Kwaśniewski, Polens tidigare president, fortsätter att förhandla med Ukraina ända fram till toppmötet.

Litauen som för närvarande är ordförande för EU hoppas fortfarande på en framgång med det östliga partnerskapet i Vilnius.

− Jag tror verkligen att vi kan förverkliga det vi har planerat, nämligen att underteckna ett associationsavtal, sade Litauens utrikesminister Linas Antanas Linkevičius.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes