Hoppa till huvudinnehåll

Vasaföretag fick värdefullt pris

Sture Udd håller tal. Bild: Bild: Nino Halm middag

Vasaföretaget Upcode har blivit belönad med SmartCity Award. I förra veckan fick Upcodes vd Sture Udd fick ta emot priset i Munchen.

Sture Udd och hans företag Upcode belönades på mässan Electronica, den största industrik- och elektronikmässan i världen.

- Ett sådant här pris betyder inte nödvändigtvis inte att beställningarna bara rullar in men för oss betyder det någon ännu viktigare. Vårt nytänkande får erkännande, säger Udd.

Priset delades ut för koncept och utprövad ibruktagning av nya lösningar för arbetsprocesser, utbildning och hälsovård. Kriterierna för priset är att produkten väsentligen förbättrar både resultat och ekonomi i städer.

Upcode har utvecklat en mobilteknologilösning som förmedlar information via en kod. Koden gör det möjligt att identifiera personer, dokument och varor via en enda applikation.

 • Arja tar över etern på måndag

  Äntligen dags för sommarprat i Yle Vega.

  Humlesurr och vågskvalp och så den där välbekanta xylofonslingan, en vänlig röst som inleder sin berättelse, ett varmt välkommen och sedan musik!

 • “Konstvärlden måste börja prata om klass”

  Helen Korpak kritiserar konstvärldens elitism.

  Vi blir itutade att det är den som jobbar hårdast och är mest begåvad som når längst, men det mesta avgörs av bakgrund och tur, säger konstkritikern och fotografen Helen Korpak. Hon kritiserar också Helsingfors konstbubbla för att mest vara intresserad av sig själv.

 • Arbetet och skönheten i trädgården tar aldrig slut

  Nina Gustafsson bloggar från sin trädgård.

  Mormors vackra och lummiga trädgård, fylld av rovor, ärter och de finaste blommorna blev grunden för Nina Gustafssons trädgårdsintresse. Hon ville bli som mormor. I dag bloggar 45-åringen om sin trädgård, om rostiga föremål och skaparglädje från en lummig oas i Jakobstad.

 • Lehterä bortbytt – blir klubbkamrat med Filppula

  Jori Lehteräs nya klubb är Philadelphia Flyers.

  Jori Lehterä har gjort sitt i St. Louis Blues. Under natten blev han bortbytt till Philadelphia Flyers där han nästa säsong blir lagkamrat med bland annat Valtteri Filppula.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • I cykelrikshan med vind i håret

  Folkhälsan gör cykling enkelt för äldre och rörelsehindrade.

  Folkhälsan har skaffat två cykelrikshor som gör det möjligt för äldre och rörelsehindrade att få uppleva cykling igen - detta med hjälp av en cykelpilot. En av dessa rikshor finns nu i Vasa och Korsholm. Idén kom från Danmark och mottagandet har varit väldigt positivt.

 • Ny bilderbok ska föra Topelius in i nutiden

  "Björken och stjärnan" passar i samtiden med nya bilder.

  Nästa år har det gått 200 år sedan Zakarias Topeius föddes, men enligt förlaget Scriptums vd Bo Kronqvist är han lika aktuell i dag. Förlaget ger ut fyra av Topelius sagor i bilderboksformat, och "Björken och stjärnan" är redan publicerad.

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.