Hoppa till huvudinnehåll

En sann gräsrotsaktivist syr sina egna fruktpåsar

Bild: YLE tina nyfors

I början av månaden uppmanade Europakommisionen EU-medlemsländerna att se över användningen av plastpåsar. Plast är en stor miljöbov, i synnerhet då påsarna hamnar i vattendrag och världshaven.


I jämförelse med andra EU-länder är ändå finländarna ganska sparsamma vad plastpåsar beträffar, konstaterar Helena Dahlbo, specialforskare på Miljöcentralen.

- Det har säkert att göra med att påsarna i våra matbutiker kostar en slant. Dessutom är påsarna i Finland av god kvalitet, så de håller för flera användningar än en.

För några år sedan genomförde Miljöcentralen en studie, där man jämförde engångspåsar av olika material (plast, papper, nedbrytbar plast mm.) och analyserade deras inverkan på klimatförändringen.

- På basis av studien kunde man inte dra någon klar slutsats gällande vilken typ av påse som är bäst. Det avgörande är egentligen hur man använder påsen, dvs om man använder den flera gånger till exempel som soppåse, hur avfallshanteringen fungerar och så vidare. Men det är klart att ju flera gånger man använder en påse, desto mindre bli dess miljöpåverkan.

Fruktpåsar av loppistyg

Inom EU vill man främst minska användningen av tunna plastpåsar, sådana som vi finländare huvudsakligen använder då vi köper frukt och grönsaker. Men man klarar sig bra också utan sådana, intygar den miljömedvetna konsumenten Tina Nyfors.

- Till en början försökte jag återanvända fruktpåsarna så många gånger som möjligt. Sedan märkte jag att man kunde köpa fruktpåsar av tyg och bestämde mig för att sy egna.

Nyfors förevisar en fruktpåse som hon sytt av ett tunt genomskinligt tyg inhandlat på lopptorg. Påsen fungerar precis som en plastfruktpåse, man kan snöra igen den upptill och fästa en prisetikett på den.

- I kassan brukar man inte reagera speciellt mycket på mina fina påsar, skrattar Nyfors, de hittar etiketten och så betalar jag och det är liksom det. Det är en enkel liten miljögärning och om flera skulle haka på skulle det göra en stor skillnad.

Nyfors drar gärna sitt strå till stacken genom att undvika plastpåsar i butiken, men tycker att man kunde åtgärda plastproblemet på en högre nivå.

- Man skulle kunna förbjuda plastpåsar helt, fast om det är för drastiskt kunde en minimiåtgärd i alla fall vara att alltid ta betalt för påsarna. I Umeå har man experimenterat med plastpåsfria köpcenter, och där minskade användningen av plastpåsar med hela 75 procent,

Läs också: Radiohuset frågar om plastpåsar

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle