Hoppa till huvudinnehåll

EU-domstolen: Brysseltjänstemän behövde inte löneförhöjning

Bild: EPA/JULIEN WARNAND eu-kommission

EU-kommissionens högavlönade tjänstemän får finna sig i att deras löner och pensioner inte höjdes från år 2011 då den ekonomiska krisen var som värst.

EU-domstolen i Luxemburg gav i dag ett utlåtande om att ministerrådet hade rätt att stoppa den automatiska löneförhöjningen på 1,7 procent. I EU-tjänstemännens reglemente finns en klausul om att åsidosätta regelrätta löneförhöjningar om det ekonomiska läget allvarligt försämras.

Samtidigt som EU-kommissionen år 2011 slog larm om att det ekonomiska läget försämrades i snabb takt höll EU-kommissionen fast vid den normala löneförhöjningen på 1,7 procent. Rådet, som alltså består av medlemsländerna, hänvisade till undantagsklausulen för dåliga tider, gick till EU-domstolen för att få löneförhöjningen stoppad.

I många medlemsländer var regeringarna tvungna att skära ner på tjänstemännens löner allt medan EU-tjänstemännen i Bryssel fick sina automatiska indexhöjningar. EU-tjänstemännen strejkade i flera repriser under fjolåret i protest mot innefrusna löneförhöjningar.

Recessionen ska avspegla sig i tjänstemännens löner

Enligt EU-domstolens utslag ska den ekonomiska recessionen också avspegla sig i EU-tjänstemännens löner. Rådet har rätt att hänvisa till klausulen och stoppa löneförhöjningen.

Dagens beslut uppfattas som överraskande bland medlemsländerna, särskilt eftersom EU-domstolens generaladvokat i september gav ett förhandsbesked som var i motsatt riktning. Två års innefrusna löneförhöjningar och höjningar av pensioner motsvararande 500 miljoner euro.

Nu väntas EU-kommissionen komma med ett nytt och måttfullare förslag till löneförhöjning som bättre står i samklang med det ekonomiska läget.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes