Hoppa till huvudinnehåll

Evira varnar för farligt gelegodis

Bild: Evira gelegodis

Livsmedelsäkerhetsverket Evira varnar för att gelegodis som har sålts i en butik i Åbo kan orsaka kvävning.

Enligt Evira är gelegodiset av sådan form och storlek att man kan kvävas av det. Godiset innehåller också tillsatsämnet E404 som inte är tillåtet.

Gelegodiset såldes i butiken China Market i Åbo. Enligt Evira säljs godiset inte längre i butiken, men då Yle Turku besökte butiken på tisdagseftermiddagen fanns godisburkarna fortsättningsvis i butikshyllan.

Godiset importerades från Kina i ett kilos burkar. Bäst före-datumet för burken är 16.10.2013.

Den som har köpt av godiset uppmanas att slänga det.

Evira fick meddelandet om de farliga godiset av de lokala myndigheterna. Butiken har redan tidigare fått över hundra varningar för produkter som säljs i butiken. Då stadens hälsoinspektörer granskade butiken i oktober, saknade fortfarande på hälften av varorna innehållsförteckning på finska och svenska. Staden hotar därför butiksinnehavarna med böter om bristerna inte åtgärdas. Frågan behandlas i stadsplanerings- och miljönämnden på tisdagen.

Läs också