Hoppa till huvudinnehåll

Nylands konstpris till DocPoint och Artium Cultori-priset till Leevi Lehto

Filmrulle
Filmrulle Bild: Juuso Juntunen filmrulle

Nylands konstkommission belönar DocPoint-dokumentärfilmsfestivalen för insatsen som betydelsefull informationsförmedlare och främjare av filmkonst. Priset på 6 000 euro betalas ur tipsvinstmedel. Artium Cultori-priset, som tillfaller poeten och översättaren Leevi Lehto, delas årligen ut till en nyländsk konstnär som ett erkännande för främjande av konstlivet samt ett förtjänstfullt och långvarigt arbete som konstnär.

Nylands konstkommission är Centret för konstfrämjandes expertorgan som bland annat fattar beslut om konstpris inom sitt område. Konstpriset tilldelas årligen en nyländsk konstnär eller sammanslutning som under det senaste året åstadkommit en konstnärlig insats av hög kvalitet inom sitt eget konstområde. Priset har delats ut sedan 1969 och utgör 6 000 euro.

Artium Cultori-priset består av miniatyrbronsskulpturen "Metsätähtimalja" som är designad av skulptör Pirkko Nukari.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje