Hoppa till huvudinnehåll

28 kraftverk planeras i Övermark

Michael Sandberg och Rainer Lindgren
Michael Sandberg och Rainer Lindgren mäter upp avståndet till möllorna Michael Sandberg och Rainer Lindgren Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik michael sandberg

Markägarna på Prokons planerade vindkraftspark i Övermark låter sig inte provoceras av att vindkraftsbolagets tyska moderbolag har fått negativ publicitet på senare tid. Bland annat har rapporterats att VD:n varit misstänkt för bedrägeri och givande av muta i Tyskland.

Men självklart var det en fråga som intresserade markägarna på Prokons presentation av miljökonsekvensprogrammet i Övermark i går.

- Vi diskuterar det här allmänna läget hur det ligger till med Prokon. Vi har ju läst en hel del i tidningarna på sista tiden. Och så är det intressant den här bilden var kraftverken kommer att placeras, sade en av markägarna, Christer Bäckström.

Men det är inget som direkt påverkar relationen till Prokon, enligt honom.

- Inte i det här skedet åtminstone, säger Bäckström.

Den uppfattningen delas av Michael Sandberg, Prokons projektansvarig i Finland.

- Det är klart att de markägare vi har byggt upp ett bra förtroende med har kontaktat mig och velat ha vår version av det. De har ställt sig förstående. I dagsläget är det ju avblåst om vår VD, det är inget som har gått till rätten. Sedan är det finansieringsmodellen som de använder i Tyskland som är lite svårförståelig, men det är inget som berör oss i Finland. Prokon Wind and Energy Finland är ett fristående bolag, säger Michael Sandberg.

På tisdagen fick markägare och berörda ge synpunkter och anmärkningar på projektet, vars fullskaliga alternativ innehåller 28 stycken 3 megawatts vindkraftverk på Hedet och Björkliden i Övermark.

En av dem som gärna ville framföra sina synpunkter på projektet var Rainer Lindgren som representerade företaget Lindgrens åkeri.

Företaget driver bergtäkt och utför sprängningsarbeten alldeles i närheten av den planerade vindkraftsparken. Han lämnade in en anmärkning på projektet.

- De kommer så nära inpå bergstaget vi har i Rangsby. De borde flyttas längre bort.

Den närmaste vindmöllan är cirka 200-300 meter från det område där Lindgren har verksamhet.

- Jag vet inte hur mycket det vibrerar när vi spränger, så de inte skakar sönder. Kommer möllorna upp 300 meter ifrån och de säger att det inte går att spränga att det förstör möllorna., Vad gör vi då. Vi kan inte protestera mot ett så stort bolag. De fortsätter nog bara och vi får sluta, tror Rainer Lindgren.

Prokons Finlandsansvariga Michael Sandberg säger att de tar hänsyn till Lindgrens verksamhet.

- Jag tror inte att det är något bekymmer. Vi har hela tiden varit medvetna om det och har betonat at t vi inte tänker hota deras verksamhet. Det har Närpes stad också påpekat rean i början att det här är en befintlig verksamhet och att det inte är rätt att en ny verksamhet ska hota den befintliga, säger Sandberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten