Hoppa till huvudinnehåll

"Diskriminering i krogkön är ett människorättsbrott"

Garderob på en restaurang.
Alla ska bli lika behandlade, också på krogen. Garderob på en restaurang. Bild: Yle/Antti Eintola dörrvakt

Om en person blir nekad inträde på grund av att han har ett annat etniskt ursprung eller ser annorlunda ut handlar det solklart om diskriminering. Så säger Maria Swanljung från minoritetsombudsmannens byrå.

Det finns en seglivad myt om att krogar har rätt att välja sitt klientel. Den här rätten är i verkligheten väldigt begränsad, och ger definitivt inte krogägaren eller dörrvakten rätt att vägra någon inträde pga personens etniska tillhörighet.

- Det är okej att ha en klädkod i en restaurang, det är inte diskriminerande. Men man får inte diskriminera på grund av personliga egenskaper som t ex ålder, kön, handikapp eller hudfärg. När det gäller just hudfärg eller etnicitet är det extra strängt, säger Maria Swanljung.

- Diskriminering är ett brott som finns i strafflagen i samma kategori som andra människorättsbrott, som tortyr. Man ska alltså ta det på största allvar.

Polisanmäl!

Swanljung berättar att det är ganska sällan minoritetsombudsmannens byrå blir kontaktade i just sådana här frågor.

- Jag tror ändå att det är ganska vanligt att det förekommer, för jag hör historier om sådant hela tiden. Vi tror att orsaken till att folk inte kontaktar oss är att de tror att det inte går att ändra på något. Många upplever dessutom att det är väldigt tungt att bli diskriminerad och vill kanske inte tala om det.

Vad ska man göra då om man råkar stå i den där krogkön och märker att dörrvakten vägrar att släppa in någon, till synes bara på grund av hans eller hennes etnicitet? Swanljung tycker att man då ska visa civilkurage och försöka hjälpa till i situationen, och också att uppmana personen det gäller att inte lämna saken där.

- Jag vill uppmuntra folk att polisanmäla, för det kanske gör situationen lite bättre i framtiden. Polisen brukar nog ta de här sakerna på allvar.

Läs också