Hoppa till huvudinnehåll

Kommunförbundet: Tillåt folkomröstningar i samband med val

röstsedel stämplas
röstsedel stämplas Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva lehtikuva

I samband med att kommunallagen revideras föreslår Kommunförbundet att man i framtiden kunde ordna kommunala folkomröstningar i samband med kommunalval och statliga val.

Hittills har det varit sällsynt med kommunala folkomröstningar. Mellan 1990 och 2011 ordnades endast 60 kommunala folkomröstningar. Men samtidigt har valdeltagandet ofta varit högt, ofta till och med högre än vid kommunalval.

I 56 av de 60 folkomröstningar som har ordnats har det handlat om kommunsammanslagningar.

Kommunallagen i dag förbjuder folkomröstningar under kommunala val, statliga val, eller statliga folkomröstningar. Kommunförbundet vill nu ge kommuninvånarna mera effektiva direkta påverkningsmöjligheter.

- Att kombinera folkomröstningar med med kommunala val och statliga val är en praktisk lösning både med tanke på kommuninvånarna och kommunerna, säger Kaija Majoinen, kommunutvecklings- och forskningsdirektör vid Kommunförbundet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes