Hoppa till huvudinnehåll

Kung och drottning för en dag

Borgmästarinnan tar emot hedersgästerna och hälsar dem välkomna till festen som ordnas i Lovisas rådhus. Hedersgästerna är idag elever från Tessjö skola och Valkon koulu, nej ursäkta, jag menar drottning Lovisa Ulrika och kung Adolf Fredrik.

- Alla barn får vara drottning och kung idag berättar borgmästarinnan alias Pia Wilhelmson som innan hon hoppade in i tidsmaskinen jobbade som chef för museum och kulturväsendet. Barnen lär sig samtidigt att staden är uppkallad efter drottning Lovisa Ulrika.

Det är fjärde året i rad som kulturväsendet i Lovisa ordnar 1700-tals festligheter för skolelever. Varje år väljs två skolor ut som får vara med i projektet. Förstaklassister har inte ännu historia på läsordningen men med den här kursen får barnen på ett roligt sätt ändå lära sig lite om staden och hur det var förr i världen.

- Vi har lärt oss hur man var klädd förr i världen och så har vi gjort våra peruker själva berättar Ronja Walander.
- Sedan borde jag vara en pojke, för det var bara pojkar som fick gå i skola på 1700-talet vet Ninna Helander berätta.

Hårdare tider förr

Allting var inte bättre förr konstaterar borgmästarinnan i sina välkomstord inför de fina gästerna. Det var endast pojkar eller de som hade råd som fick gå i skola. De flesta barn arbetade och fick ingen utbildning alls. Mycket är bättre idag.

Alla är klädda i dekorativa och väldigt fint gjorda peruker. Drottningarna är klädda i kjolar i brokiga tyger och ärmvolanger medan kungarna bär mantlar, knäbyxor, damasker och svärd i handen.

- Vi har också gjort svärden själva berättar Emil Granlund. Jag har hört att man förr i tiden skulle lära sig 50 saker utantill på en dag. Det verkar jobbigt, så jag är nog glad att jag inte gick i skolan då.
- Jag skulle gärna ha på mig dessa kläder i skolan tycker Leevi Skog.

Eleverna har haft en kurs med 1700-tals tema där de har fått besöka museet, hört sagor från förr, tecknat och pysslat.

- Jag hoppas att eleverna blir intresserade och inspirerade via den här dagen och kanske hittar vägen till museum och gamla berättelser hoppas Wilhelmson. Barnen är ju vår framtid.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland