Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnoprästvänlig kyrkoherde till Karleby nästa sommar

Gamlakarleby stadskyrka
Gamlakarleby stadskyrka Gamlakarleby stadskyrka Bild: YLE/Rolf Granqvist karleby kyrka

Kyrkoherden i Karleby, Peter Kankkonen, går i pension nästa sommar. Han liksom de två övriga prästerna i församlingen har varit uttalade kvinnoprästmotståndare, men följande kyrkoherde kan inte ha den inställningen.

Den nuvarande kyrkoherden, Peter Kankkonen har inte deltagit i altartjänst tillsammans med kvinnliga präster. Biskopen i Borgå stift, Björn Vikström vill inte spekulera i vad som kommer att ske i församlingen i Karleby när en ny kyrkoherde i sinom blir vald.

-Det som är klart och en regel som också finns i andra domkapitel är att den som blir vald skall vara beredd att samarbeta med både män och kvinnor säger biskop Björn Vikström.

Det här också betyder att de båda andra prästerna i Karleby svenska församling, kaplan Jan Nygård och församlingspastor Peter Silfverberg inte heller kan söka tjänsten som kyrkoherde om de samtidigt inte ändrar åsikt i kvinnoprästfrågan.De har samma åsikt som sin nuvarande förman i den här frågan.

Altartjänsten delar åsikterna

Prästerna i Karleby församling kan samarbeta med kvinnliga präster i en del frågor men när det gäller nattvarden kommer man till en brytpunkt i åsikterna.
-Jag har den traditionella synen som man haft i 2000 år i kyrkan säger församlingspastor Peter Silfverberg. Jag menar inte att kvinnor är sämre än en man, men en man skall vara präst säger han.

- Jag hoppas att de båda grupperna som finns i stiftet så småningom och på lite längre sikt kunde växa så mycket i respekt för varandra att de samsas runt samma nattvardsbord säger biskop Björn Vikström.

Läs också: Kvinnopräster debatterades i Karleby (11.2.2005)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten