Hoppa till huvudinnehåll

Maktbalansen bibehålls i danskt val

Bild: European Environment Agency - EEA levande fasad

Socialdemokraterna och det liberala Venstre-partiet kom helskinnade ur gårdagens danska kommunalval. Båda partierna nådde ungefär samma valresultat där socialdemokraterna fick drygt 29 procent av rösterna och Venstre nästan 28 procent.

Socialdemokraterna är alltså störst i dansk kommunalpolitik men har beskyllts för löftesbrott i regeringspolitiken.

Venstre hotades av väljarstraff för sin ordförande, känd för överdyra flygresor i ledningen för en klimatorganisation.

Det röda regeringsblocket led nederlag i kommunalvalet eftersom Sosialistisk Folkeparti nästan halverades. Där har missnöjet med regeringens nedskärningar i bland annat sociala bidrag varit större.

Många väljare röstade i stället på oppositionen till vänster, Enhetslisten. Vänsterpartierna i det röda blocket klarade sig bra i storstäderna, medan det tidigare statsministerpartiet Venstre går bättre på landsbygden.

På högerkanten förlorade de konservativa medan Dansk Folkeparti gick något framåt.

Folketingsval nästa

På förhand hade man spekulerat om socialdemokraternas förluster nu skulle ersättas av seger. Det kan ha betydelse för när man nästa gång arrangerar val till Folketinget.

Statsministern har möjlighet att utlysa nyval när det passar henne. Nyval brukar arrangeras när opinionssiffrorna ser gynnsamma ut för den sittande regeringen.

Den nuvarande regeringen har hälften kvar av sin mandatperiod så det är knappast troligt att statsministern Helle Thorning Schmidt önskar riskera sin regeringsperiod. Däremot kan Enhetslistan efter tisdagens valseger bli ett ännu besvärligare stödparti.

Borgmästarval

Det danska kommunal- och regionvalet är utpräglat ett lokalt val med lokala frågor. Partiledarnas roll har varit tillbakadragen medan spetskandidaterna till borgmästarposterna har fått framträda också i de riksomfattande i tv-debatterna.

Till det danska systemet hör att de kommunala partiorganisationerna sammanträder redan på natten när det preliminära valresultatet är klart. Då konstituerar sig kommunerna, och posterna som borgmästare och viceborgmästare kan fördelas. Venstre har chansen bli partiet med flest borgmästare.

Ingen chans för ”Lata Robert”

Ett stort antal partilistor deltar i kommunalvalet. De flesta har inte skuggan av en chans. Några lokala ensaksrörelser har blivit invalda och till och med fått borgmästarposter, främst på landsbygden, men de flesta når aldrig fullmäktigesalen.

Således har till exempel ”Lata Robert” Nielsen samlat bara 0,2 procent av rösterna i Köpenhamn med sitt budskap om medborgarlön och rätten att inte göra meningslösa jobb. Det innebär ändå 539 röster. Det är betydligt mer än vad som har getts till till exempel Hamnfronten, Förenade demokrater, Sunshine-partiet, Det gröna partiet, det nationella ”Danskernes parti”, ”Lavere skatter og avgifter”, Parcelhuslisten eller ”Den lille mand og krigsveteranerne”.

Danmarks valbevakning Danmarks Radios valbevakning

Köpenhamns valresultat

Läs också