Hoppa till huvudinnehåll

Bra att Bryssel lockar

Göran Djupsund
Positivt att Bryssel lockar politiker, anser Göran Djupsund. Göran Djupsund Bild: Yle djupsund

Det är positivt att flera politiker från Vasa har siktet inställt på EU-parlamentet. Tomrummet de lämnar efter sig om de blir invalda spelar mindre roll. Det anser Göran Djupsund som är professor i statskunskap.

Det handlar om Miapetra Kumpula-Natri (SDP), Wivan Nygård-Fagerudd (SFP) , Maria Tolppanen (Sannf) och Susanna Koski (Saml.). Samtliga har meddelat att de ställer upp i Europaparlamentsvalet i maj nästa år. Alla utom Wivan Nygård-Fagerudd är ledamöter i Vasa stadsfullmäktige, samtidigt som Miapetra Kumpula-Natri och Maria Tolppanen även är riksdagsledamöter.

- Vilket tomrum man lämnar efter sig som politiker hänger ju på hur aktiv man har varit, säger professor Göran Djupsund.

Han vill inte bedöma de enskilda politikernas insats varken i lokalpolitiken eller på riksdagsnivå, men säger att politiken har förändrats under de senaste tio åren så att den enskildes insats spelar mindre roll än tidigare. Det gäller särskilt arbetet i riksdag och regering.

- I dag överdrivs ofta betydelsen av den enskilda riksdagsledamotens hemort. Det fanns tider i finländsk politik då man grovt drog hemåt. I synnerhet om man lyckades bli minister så kanske det byggdes broar och vägar och annat i hemkommunen, men jag vill mena att den här situationen inte riktigt råder mera, säger Djupsund.

Stark representation i Bryssel viktigt

Enligt Djupsund saknar hemorten inte helt och hållet betydelse, men numera följer regeringen rätt slaviskt sitt regeringsprogram samtidigt som politiken långt handlar om kompromissande då många partier sitter med i regeringen.

- Däremot är det så att en väldigt stor del av de frågor vi umgås med dagligen vad gäller lagstiftning och andra bestämmelser så har - om inte sitt direkta beslut i Bryssel - så åtminstone sitt ursprung där. Därför ser jag det som mycket viktigt att vi har en aktiv och stark representation i EU-parlamentet, säger Göran Djupsund.

- Jag tycker med andra ord att det är positivt att såpass många ser jobbet som EU-parlamentariker som attraktivt och vill kandidera i valet, säger Djupsund.

Europaparlamentsvalet hålls den 25 maj nästa år.

Läs också