Hoppa till huvudinnehåll

Flickan som retuscherades bort

Linda Sibelius, Jean Sibelius
Linda Sibelius, Jean Sibelius Bild: Tavastehus historiska museum maria sibelius

Det finns ett foto av Jean Sibelius som barn där han sitter i sin mamma Marias famn. Bredvid honom står hans syster Linda. När samma foto publiceras femtio år senare syns bara Jean på bilden med sin mamma. Varför har Linda retuscherats bort?

Svaret ges i Charlotte Airas radiodokumentär Detta beträffande frk Linda Sibelius, som bjuder på både ny spännande forskning och radiofonisk njutning.

Beklämmande att se ”dåren”

Veckans dokumentär tillägnas Linda Sibelius (27.11.1863-15.5.1932) på hennes 150-årsdag. Linda var syster till vår nationalkompositör Jean Sibelius (1865-1957) och till Christian Sibelius (1869-1922), Finlands ledande professor i psykiatri. Linda tillbringade trettio år på mentalsjukhus. Hennes bröder upprätthöll kontakten med henne livet ut, men Jean skriver i sin dagbok att det var beklämmande att se ”dåren”. Sibelius biografier är förtegna om Linda Sibelius. De uppger inte ens hennes dödsdatum. Varför var systern till en av det tjugonde århundradets största kompositörer en mentalpatient de tre sista decennierna av sitt liv?

Kvinnor på mentalsjukhus

Dokumentaristen Charlotte Airas såg en pjäs i Frankrike om Camille Claudel, poeten Paul Claudels begåvade syster som sedermera blev känd som skulptören Rodins älskarinna. Det finns många paralleller mellan Camille Claudel och Linda Sibelius. Både levde under samma tidsperiod, båda var systrar till stormän och båda internerades på mentalsjukhus. Pjäsen om Camille bygger på hennes sjukberättelse och korrespondens med familjen. Här fanns dramaturgiska lösningar som inspirerade Airas och som hon tillämpar på materialet om Linda Sibelius.

Ny forskning

Gitta Henning har uppmuntrad av familjen Sibelius forskat i arkiven för att hitta svaren på gåtan Linda Sibelius. Henning har bland annat en forskarbakgrund som Erik Tawaststjernas assistent, då han skrev sin monumentala biografi i fem volymer över Jean Sibelius på nittonhundrasextiotalet, och hon arbetade i trettio år på att få ut de svenska och finska utgåvorna. Henning har djupa kunskaper om Sibelius-arkiven och har ofta bistått finländska och utländska forskare i deras forskning.

Detta beträffande fröken Linda Sibelius bygger på Gitta Hennings forskning och i programmet hörs brevväxlingen mellan de tre syskonen Sibelius, Linda, Jean och Christian.

Linda tolkas av Anja Bargum, Jean av Rabbe Smedlund och Christian av Riko Eklundh.
Stefan Forsman läser ur sjukjournalen och Gitta Henning intervjuas. Jyrki Häyrinen står för ljudplaneringen. Projektledare: Charlotte Sundström

Detta beträffande frk Linda Sibelius av Charlotte Airas i Radio Vega på söndag 6.7 kl. 9.03 och på onsdag 9.7 kl. 11.03. Trettio dagar på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje