Hoppa till huvudinnehåll

Fotokonst ligger i tiden - också på muséerna i Vasa

Museichef Pamela Andersson
Museichef Pamela Andersson Museichef Pamela Andersson Bild: Yle/ Malin Hulkki pamela

Fotokonst ligger i tiden och det är också det som besökarna kommer att få se mera av på Tikanojas konsthem och Kuntsis konstmuseum. Pamela Andersson har just valts till museichef för de båda muséerna säger att det finns mycket intresse för fotokonst just nu.

- Redan nu samarbetar vi med Finlands fotografiska museum och jag tror att det blir både nationellt samarbete och internationellt samarbete som hittills, säger Andersson.

Världens bästa fotokonstnärer

Pamela Andersson tror att intresset för fotokonst bland annat ligger i det att det inte känns främmande. Många fotar själva och intresse finns för konsten i alla grupper i samhället.

- Finland har bland de bästa fotokonstnärerna i hela världen. Andra länder tar inspiration av oss, säger Andersson.

I den finländska fotokonsten är det framförallt det minimalistiska som imponerar. Bilderna är ofta stillsamma men samtidigt kraftfulla berättar Pamela Andersson.

Tikanoja konsthem och Kuntsis konstmuseum har redan långa traditioner av samarbete både inom landet och internationellt. Resultatet av det samarbetet kan besökarna också se i de utställningar som är på kommande. På Kuntsis museum kommer man under våren att visa bland annat polsk nutidskonst.

Läs också