Hoppa till huvudinnehåll

Homosexuella par håller ihop längre

samkönade äkstenskap
Samkönade par som lever i registrerade äktenskap i Finland skiljer sig mer sällan än gifta par mellan man och kvinna. samkönade äkstenskap Bild: Yle samkönade äktenskap

Skilsmässa bland äktenskap mellan man och kvinna har varit betydligt högre under hela 2000-talet, jämfört med homosexuella par som lever i registrerade partnerskap.

Enligt Aija Salo, generalsekreterare för Seta, organisationen för sexuellt likaberättigande, ska man inte dra så långtgående slutsatser av statistiken.

- Det finns ju ingen direkt forskning om det här i Finland. Man har inte frågat paren själva varför de har skilt eller inte skilt sig. Det kan finnas en högre tröskel att registrera sitt partnerskap jämfört med att gifta sig. Om det har varit en hög tröskel att registrera sitt partnerskap så kan man säga att förhållandet är starkare från början, säger Salo.

Av 100 par med registrerat partnerskap var det i fjol 31 par som skiljde sig. Motsvarande siffra för gifta par var 45 par.

I Finland har det bara varit möjligt att registrera sitt partnerskap med en person av samma kön i 11 år. Därför är det enligt Salo missvisande att jämföra registrerade par med heterosexuella par, som kan ha varit gifta i 50 år.

- Jag hoppas att olika familjeforskare och familjestatistik också i framtiden tittar på det här. Hur är levnadsförhållandena och tankegångarna hos regnbågsfamiljer? säger Salo.

Enda nordiska landet, där samkönade inte får gifta sig

I många andra europeiska länder och i Norden har homosexuella par rätt att gifta sig.

I Finland får samkönade par däremot nöja sig med att registrera sig hos magistraten, eftersom giftermål inte ännu är tillåtet enligt lagen. Enligt Salo får detta också effekter på hur länge samkönade par håller ihop.

- Det är ju väldigt viktigt för varaktigheten i förhållanden att man faktiskt kan känna sig jämlik med andra par och inte udda, så som det är nu i Finland. Enkönade par måste registrera sig medan andra får gifta sig. Det är en hierarki av förhållanden som är oacceptabel. Jag hoppas att Finland också snart inför en jämlik äktenskapslag, säger Salo.

Läs också