Hoppa till huvudinnehåll

Locket på

Bild: Yle stora enso

När ett bolag bedyrar sin öppenhet, men inte ställer upp på intervjuer är det skäl att bli misstänksam. När en miljardkoncern som Stora Enso svartmålar en enskild anställd som blivit obekväm är det rent ut sagt obehagligt.

bosse lindquist
Bosse Lindquist bosse lindquist Bild: Yle/Antti Lempiäinen bosse lindquist

Det hör till god journalistisk sed att låta alla berörda parter komma till tals. Det vet den erfarne svenska journalisten och dokumentärfilmaren Bosse Lindquist mer än väl. Så när han fick ett tips om att allt inte stod rätt till med Stora Ensos bokföring vände han sig till bolaget för att höra deras version av saken. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

- Jag har försökt få tag på hela styrelsen och hela direktionen i ett halvt års tid. Jag skrev brev, ringde och pratade med dem, men fick nej av samtliga utom några minuter med vd Jouko Karvinen och kommunikationschefen Lauri Peltola.

Orättvis behandling

Det var därför med förvåningens finger i häpnadens mun som Bosse Lindquist tog del av de finländska mediernas skriverier när Stora Enso härförleden publicerade en rapport om sin ifrågasatta bokföring. I Hbl klagade bolagets svenska styrelseordförande Gunnar Brock över den orättvisa mediebevakningen man blivit utsatt för i just SVT och Yle Fem. Enligt Brock riktades det anklagelser mot bolaget utan att företaget fått en chans att svara eller ge sin syn på vad som skett.

- Det är ren lögn, säger Lindquist. Jag har personligen sökt Gunnar Brock upprepade gånger.

Bosse Lindquist fick tipset av Gerard Goodwyn som i många år ansvarade för koncernredovisningen på bolaget. Goodwyn betalade ett högt pris för sina avslöjanden. Han utsattes först för hård press från bolagets sida, sjukskrevs och fick efter det sparken. Tidigare i år gick han bort i 52-års ålder efter en sjukdomsattack.

Obehagligt

När Lindquist arbetade med sin dokumentär om Stora Enso blev det riktigt obehagligt.

Lauri Peltola, stora enso
Lauri Peltola Lauri Peltola, stora enso Bild: Yle kommunikationschef

- Stora Ensos kommunikationsdirektör Lauri Peltola har till mig och andra journalister försökt svartmåla Gerard Goodwyn, berättar Lindquist. Till mig utmålades Goodwyn som galen och det sades att det skulle finnas stora smutsiga hemligheter som skulle exponeras om vi gick vidare med det här ärendet. Det handlar om ett rent försök att skrämma medier till tystnad.

Vi på Spotlight har likaså försökt få en intervju med bolaget i flera repriser. När vi gjorde programmet ”Stora Ensos stora hemlighet” tidigare i höst meddelade Lauri Peltola att det inte fanns något nytt att säga i frågan.

När Stora Enso publicerade sin rapport några dagar efter det att programmet sändes och det fanns något nytt att kommentera upprepade sig mönstret från tidigare. Locket på. Ingen intervju. Peltola besvarade vår intervjuförfrågan med att skicka några svar via e-post. På engelska. Rapporten finns nämligen tillgänglig enbart på engelska.

De intervjusnuttar med Lauri Peltola som finns med i vår uppföljning kallad ”Rapporten som kom av sig” har vi varit tvungna att gräva fram ur Yle:s nyhetsarkiv. Det är givetvis bättre än ingenting, men för att citera kollegan Bosse Lindquist på SVT:

- Det är intressantare om man får intervjua dem det berör.

Historieförfalskning

Bild: YLE aktiespararna

Med tanke på att Stora Enso under fyra års tid har gjort fyra omfattande utredningar utgående från Gerard Goodwyns uppgifter finns det enligt Aktiespararna i Sverige ingen anledning att betvivla hans kompetens.

- Hur kan man ha nått den positionen om man inte kan sin sak, undrar Albin Rännarr som är chef för intressebevakning på Aktiespararna. Och vilken personlig vinning har Goodwyn haft av det? Det enda det ledde till var att han blev utsatt för hårda påtryckningar, brände ut sig, blev sjukskriven och blev av med jobbet.

Från bolagets sida har åtminstone styrelseordförande Gunnar Brock sagt att man välkomnade Gerard Goodwyns uppgifter.

- Vi har mottagit andra indikationer, säger Albin Rännar. Vi har indicier på att så inte alls var fallet; det är ren historieförfalskning.

Spotlight om Stora Ensos rapport sänds torsdagen den 21.11 kl. 21.30, repris lördag 23.11 kl. 15.30.

Läs också: Rapporten som kom av sig

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle