Hoppa till huvudinnehåll

Tandläkarna kritiserar regeringens planerade tandvårdsreform

Vy från ett mottagningsrum vid tandläkaren.
Vy från ett mottagningsrum vid tandläkaren. Bild: YLE/Elin Willows tandhygien

En konstig idé som dessutom strider mot grundlagen. Så kommenterar Tandläkarförbundet Yle nyheters uppgifter om att regeringen diskuterat planer på att skära ner i vuxentandvården i syfte att spara pengar.

Verksamhetsledare Matti Pöyry på Tandläkarförbundet är förvånad.

-Det låter konstigt och det strider mot grundlagen. Det går inte att ställa en viss del av vården, i det här fallet munhygienen, utanför den kommunala servicen eller att ha åldern som grund för att skilja på patienter, säger Pöyry.

Grundlagsexperten, professor Veli-Pekka Viljanen vid Åbo universitet, delar delvis Pöyrys tolkning.

-Den kommunala tandvården är en såpass betydande del av vården, att man åtminstone bör granska omsorfsgullt om det är förenligt med grundlagen att avskaffa den helt eller delvis.

I dag använder ungefär hälften av den vuxna befolkningen kommunala tandvårdstjänster, medan den andra hälften går privat.

Riksdagsledamot Lasse Männistö (Saml) finns bland dem som ser tandvården som ett möjligt sparobjekt i svåra tider. I Männistös vision skulle åtminstone vuxna i arbetslivet kunna ty sig till privata tandvårdstjänster. Det skulle i Männistös beräkningar leda till att mer FPA-ersättningar för den privata vården skulle betalas ut jämfört med nu, men dessa utgifter skulle vara mindre än inbesparingarna på den kommunala sidan.

-En försiktig uppskattning är att man kunde spara kring hundra miljoner euro årligen, på sikt mer då systemet fungerar bättre.

Matti Pöyry tror inte på Männistös siffror.

-Det låter inte rimligt med sådana besparingar. Det skulle i stället leda till ökade hälsoskillnader mellan olika samhällsgrupper och till att mindre bemedlade kommuninvånare kunde bli helt utan tandvård för att de inte har råd med den.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes