Hoppa till huvudinnehåll

”Vi blir bättre då vi är med i idrottsakademin”

Atso Lindström och Ida Törnqvist vill nå toppen inom simning Bild: Yle/ Lone Widestam atso lindström

Idrottare kan lättare kombinera idrott och studier genom att ansöka till Borgå idrottsakademi. Ansvaret för träningen ligger hos idrottsföreningarna men både staden och flera skolor är inblandade. Idrottare kan träna på morgonen och eftermiddagen och får det tillgodo i studierna i form av en tillvalskurs.

- Vi vill skapa en möjlighet för elitsatsande idrottare att träna mer och att kunna träna i Borgå och inte behöva gå i skola i Helsingfors säger Petri Uronen som är akademiansvarig.

För tillfället finns det drygt 40 idrottare som har ansökt till Borgå idrottsakademi. Akademin samarbetar med flera skolor, både finskspråkiga och svenskspråkiga högstadier, gymnasier, läroanstalter inom andra stadiet och yrkeshögskolor.

- Det är en härlig blandning i gruppen och inte har det någon skillnad hur gammal man är, vilket språk man pratar eller från vilken skola man kommer tycker Atso Lindström.

Han står redo att hoppa i bassängen och ta itu med dagens träningspass där det är vändningar som står på programmet.

Mer träning per vecka

Patrick Björk är träningschef för Borgå simmare och välkomnar simmarna till hallen redan sju på morgonen, två morgnar i veckan. Då krävs förutom träningskunskap och erfarenhet att man möter dem på bästa sätt för många kommer aningen morgontrötta, direkt till bassängen och ofta utan morgonmål berättar Björk. Nyttan med en idrottsakademi är stor anser han.

Patrick Björk håller i simträningen Bild: Yle/ Lone Widestam patrick björk

- Det är ett ypperligt sätt att få mer träningstimmar per vecka. Under Borgå simmares egna kvällsträningar tränas det mest uthållighet och de timmar idrottarna tränar i akademin kan man träna mer grenspecifikt och detaljer såsom vändningar, starter och snabbhet. Dessutom är idrottarna mer alerta på morgonkvisten och detaljerna fastnar bättre.

Daniel Forslund ser ingen orsak till varför man som idrottare inte skulle ansöka till idrottsakademin.

- Eftersom jag kan börja skolan lite senare hinner jag nu med ett träningspass på morgonen. Att vara med i akademin ger en bra möjlighet att få de där extra timmarna träning i veckan som behövs om man vill nå toppen. Dessutom får jag en kurs i skolan för det.

Träning som tillvalskurs

Samarbetet med skolorna fungerar bra. Att träna på egen hand under skoltid är inte möjligt men genom akademin kan idrottare träna på skoltid, dessutom få ledd träning och samtidigt få det tillgodo som en tillvalskurs berättar akademiansvariga Petri Uronen.

Träningsprogrammet Bild: Yle/ Lone Widestam tidtagning

Akademin erbjuder träningsmöjlighet i princip för vilken gren som helst menar Uronen. För tillfället finns det ledd träning inom innebandy, ishockey, simning och en gemensam grupp för uthållighetsgrenar som långdistans, orientering, cykling och skidåkning. Dessutom finns det en grupp inom thaiboxning. Akademin har funnits i 5 år och utbudet varierar från år till år. Tidigare år har det också ordnats ledd träning inom fotboll, handboll, basket och konståkning.

- Jag tror inte att jag skulle vara lika bra om jag inte skulle vara med i akademin tror Atso Lindström som hör till topp tio i Finland i sin åldersklass.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland