Hoppa till huvudinnehåll

Hur låter Ebba Grön som indie?

Hur skulle det vara med en knuckle tattoo? Bild: X3M/Petter Sandelin tyst för fan

Vi lät fyra X3M-medarbetare lyssna på coverskivan Tyst för fan - Ekon från Ebba Grön. Vad tyckte de och hur såg de ut medan de lyssnade?

Så här 35 år efter punklegendarerna Ebba Gröns första spelning släpps en tributskiva till bandet. Tretton unga artister och band, de flesta födda efter att Ebba Gröns sista skiva kom ut, fick välja en Ebba-låt och göra vad de ville med den. Det hela resulterade i skivan Tyst för fan - Ekon från Ebba Grön som släpptes i veckan. Med på skivan finns bland andra Alina Devecerski, Adam Tensta, Looptroop Rockers och Love Antell.

De flesta födda före 1982 (då Ebba Gröns sista skiva kom ut) har någon koppling till de svenska punkarna. Men hur förhåller sig fans till indiecovers på deras idoler? Och vad tycker en punkhatare om den tributskivan? Vi bad några medarbetare på X3M fota sig själva före under och efter sin första konfrontation med Tyst för fan - Ekon från Ebba Grön. Det här är vad vi fick.

Pöll-Johan - musikchef

Såhär ska en coverskiva låta! Inga billiga kopior utan versioner som hyllar Ebba Grön genom att köras genom respektive artists eget filter. Favoriter: Julia Veros Die Mauer, Alina Devecerskis 800 grader och Love Antells version av Scheisse var jävligt bra.

Petter - älskar Ebba Grön

Jag tyckte att en hyllningsskiva lät som en bra idé, tills jag lyssnade.

Man har ju ett band som är viktigare än resten. Mitt är Ebba Grön.
Det finns låtar som inte kan bli bättre och det här är nästan bara sådana låtar. Visst är det lite roligt att höra sköna arrangemang av punkklassiker, men det är man kommer inte ifrån att det blir sämre. Artisterna har dessutom plockat de mest självklara och odödliga klassikerna. Det smakar våldtäkt, lite som att tvinga Thåström att vara med i Så mycket bättre med pistol. Det finns några undantag. Alina Devecerskis version på 800-grader är skönt kommersiellt punkig och för en halv sekund där i slutet av refrängen känns det faktiskt som om hon förlorat kontrollen och blivit punk. Väldigt tidstypiskt.

Muffins - hatar punk

"Kan du lyssna på Ebba Grön mummelmummel och fota dig själv?", frågade webbredaktionen av mig. Snäll som jag är så gick jag med på det men i smyg ville jag hänga mig i mitt passerkort eftersom jag hatar punk. Jag fick skivan och tryckte på play. Det var ju faktiskt inte så farligt för det var inte punk som jag trodde, utan covers på Ebba Gröns låtar. Och för det mesta var det bra covers. Jag råkade ta en bild medan jag lyssnade på spår 6 (Scheisse) som var den tråkigaste låten på skivan (znarckvarning!). Men annars var det hur bra som helst!

Catzo - tycker bra om Ebba Grön

Jag gillar den här skivan! De artister som gjort helt egna versioner av låtarna är fenomenala, speciellt Love Antells version av Scheisse. Mental istid är en gammal favorit och Farsta gör den snyggt. Lite besviken är jag på Satan Takes A Holiday, deras Häng Gud är alltför förutsägbar. För mer punk såhär inför veckoslutet rekommenderar jag norska Honningbarnas (som gör en cover på Mona Tumbas Slim Club) egna produktion.

Nyligen publicerat - X3M