Hoppa till huvudinnehåll

Laddat Keva-möte om arvoden

Merja Ailus
Merja Ailus. Merja Ailus Bild: Kommunernas Pensionsförsäkring ailus

Det är upplagt för ett intressant möte i eftermiddag då styrelsen för kommunernas pensionsförsäkringsbolag Keva sammanträder för att behandla verkställande direktören Merja Ailus situation. Det är nämligen inte bara vd:n Ailus som har haft stora förmåner.

De som sitter i Kevas styrelse, och övervakar Ailus, har också fått påökt, skriver Ilta-Sanomat. Styrelsemedlemmarnas arvoden höjdes i början av året med flera tusen euro per år. Påslaget berör också Kevas delegation. Enligt Keva brukar den avgående styrelsen ge arvodesförslag till den avgående delegationen. När en ny styrelse och delegation tillträder, träder de nya arvodena i kraft. Vid Keva har en del av de gamla medlemmarna fortsatt också i de nya organen.

Styrelseordförande har inte förtroende för Ailus

Styrelseordföranden, samlingspartisten Laura Räty, har sagt att Ailus inte har en sådan omdömesförmåga som hon själv förutsätter av chefen för en offentlig pensionsinrättning och att Ailus därför för tillfället inte åtnjuter hennes förtroende. Ailus tänker däremot inte avgå. En förklaring kan vara att Ailus fallskärm på 260 000 euro inte utlöses i fall hon avgår frivilligt. De flesta styrelsemedlemmar har inte heller tagit ställning i frågan. Om Ailus avskedas är det Kevas högsta beslutsorgan, delegationen, som fattar beslutet.

Delegationsordförande: "Förmånerna motsvarar riktlinjerna"

Det är alltså delegationen som anställer och avskedar Kevas vd. Delegationens ordförande, socialdemokraten Harri Jokiranta sa i morse i Yles Aamu-tv att Merja Ailus förmåner är i linje med rådande riktlinjer. Det är kutym att den avgående styrelsen ger arvodesförslag till den avgående delegationen som slår fast arvodena för följande mandatperiod.
- Det som är väsentligt i den här diskussionen är måttfullhet och framförallt genomskinlighet, konstaterar Harri Jokiranta.

Andra pensionsbossar har högre löner

I förhållande till vd:na för de andra finländska pensionsbolagen har inte Merja Ailus någon i ögonen fallande hög lön. Ailus har en avtalslön för 2013 på 276 991 euro plus en resultatlön för förra året på 24 070. Hennes kollega Harri Sailas på Ilmarinen hade en årslön på 496 989 euro plus bonusar på 115 508 euro. Vd Matti Vuoria på Varma hade en årslön 2012 på 538 108 euro och bonusar på 219 409 euro. Det lilla finlandssvenska pensionsförsäkringsbolaget Veritas vd Jan-Erik Stenman hade 2012 löneinkomster på 275 856 euro- det vill säga bara aningen minder än Merja Ailus.

Keva-chefernas förmåner har varit omdiskuterade efter att Helsingin Sanomat rapporterat om en dyr renovering av Ailus tjänstebostad och om oklarheter med användningen av bilförmånen. Bland annat har beskattningsvärdet för bostaden beräknats fel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes