Hoppa till huvudinnehåll

Lokal Jesus i Via Crucis

Bild: YLE/Mikael Kokkola mjk

Nu är det klart: passionsspelet Via Crucis kommer till Borgå nästa påsk. Det slutliga beslutet tas vid stödföreningens årsmöte.

Stödföreningen samlar nu medlemmar och bidrag, regissören och producenten är vald. Vem som spelar huvudrollen som den lidande Jesus är också klart.

- Det är en lokal förmåga som synts mycket i den lokala teatervärlden, avslöjar kantor och ordförande för stödföreningen Mikael Helenelund.

Jesus präglar handlingen och är i blickfånget hela tiden.

- Senaste gång hade vi en Jesus som var väldigt intensiv och spelade ut sina känslor oerhört och det grep väldigt många. Men det kom också kommentarer om att han var för våldsam och för intensiv. Själv tyckte jag det var fantastiskt, men det är en sak vi måste tänka på nästa gång så det inte kommer för nära, berättar Helenelund.

Också regissörsvalet kommer att avgöra hur passionsspelet kommer att utfalla. Dräkter, musiken och skådeplatserna blir i det stora hela detsamma som påsken 2012. Helenelund hoppas att evenemanget lockar minst lika många besökare som tidigare, 3000 personer.

Via Crucis har sammanlagt knappt hundra deltagare inklusive kören. Föreställningen kräver dessutom frivilliga som tar hand om säkerheten, trafikarrangemangen, utdelningen av programblad med mera. Och Mikael Helenelunds uppgift då?

- Min roll är framför allt att ansvara för det musikaliska tillsammans med min kollega. Och så har jag ju i sista hand ekonomiskt ansvar.

Läs också