Hoppa till huvudinnehåll

Olli Rehn ser sig inte som nedskärningsajatollah

Kommissionär Olli Rehn. Bild: EPA / Olivier Hoslet eu-kommissionär

Italien och eurokommissionären Olli Rehn är i luven på varandra. Rehn kritiserade förra veckan Italiens ekonomi och efterlyste reformer. Italiens premiärminister Enrico Letta kritiserade i sin tur EU-kommissionen för att sätta ribban för högt för medlemsländerna.

Det här leder enligt Letta till att folk börjar motsätta sig EU och att populistiska krafter går framåt. Letta sade också att Europa måste motstå nedskärningsajatollorna. Rehn är frustrerad över kritiken.

− Jag litar på att Letta avsåg förhandlingarna mellan EU och Iran om kärnprogrammet, där kan det finnas ajatollor. Men om Letta hänvisade till kommissionärer eller EU-tjänstemän skulle jag bli kränkt om jag inte var så hårdhudad, sade Rehn.

Euroländernas finansministrar, det vill säga eurogruppen, diskuterar i kväll budgetförslagen i de olika medlemsländerna. Förra veckan kom EU-kommissionen med sitt utlåtande om budgetförslagen, det första någonsin.

Italiens premiärminister Enrico Letta. Bild: EPA / Claudio Peri letta

Urpilainen delar kommissionens oro

I den rapporten var det särskilt fem länder som kritiserades, bland annat Finland, men också Spanien, Italien, Malta och Luxemburg.

I de här länderna råder det risk för att budgeten inte kommer att uppfylla kriterierna i EU:s tillväxt- och stabilitetspakt. De länder som har fått krislån granskades inte eftersom kommissionen har god insyn i de här länderna som ett villkor för lånen.

Kritiken mot Finland handlar främst om en snabbt ökande statsskuld och en försämrad konkurrenskraft.

− Kommissionens syn på utmaningarna för den finländska ekonomin liknar väldigt mycket finansministeriets egen bedömning, sade finansminister Jutta Urpilainen (SDP) då hon anlände till eurogruppens möte i Bryssel på fredagen.

Urpilainen påpekade att konjunkturläget är dåligt för Finland och utmaningarna för den offentliga ekonomin är verklighet, särskilt då det gäller det så kallade hållbarhetsgapet.

− Därför har regeringen börjat vidta åtgärder, särskilt för att genomföra strukturella reformer. Kommissionen har också noterat Finlands reformpaket och nästa vecka är en viktig etapp då regeringen ska besluta om detaljerna, sade Urpilainen.

EU-kommissionen fick i år nya maktbefogenheter att förhandsgranska medlemsländernas budgetförslag för att minska överraskningarna och i tid hinna ingripa i fall något euroland får ett för stort budgetunderskott.

Dan Ekholm, Bryssel

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi