Hoppa till huvudinnehåll

Brandbilar lockade både stora och små

På lördagen ordnades det riksomfattande evenemanget En dag på brandstationen. I Vasa kunde man besöka brandstationen i Dragnäsbäck för att få sig en lektion i brandsäkerhet.

Vid brandstationen i Dragnäsbäck strömmade folk till i jämn takt under lördagen. Många kom för att titta på brandbilar och för att själva släcka en liten eld. Björn Eriksson hade med sig sonen Elias.

- Vi är här för att lära Elias om brandsäkerhet. Vi brukar prata om det speciellt vid julen att man inte ska lämna fram brinnande ljus och så, säger han.

Vid en av punkterna står Mia tillsammans med sönerna Alexander och Zacharias.

Tom Lindell, kårchef vid Dragnäsbäck FBK Bild: YLE/ Carl-Magnus Långkvist tom lindell

- Vi har varit här varje år, de är så intresserade av brandbilarna, säger hon.

Brandsynen förändras

Tom Lindell som är kårchef för Dragnäsbäcks FBK berättar att det är fjärde året som man medverkar i evenemanget. Förutom att de får berätta om brandsäkerhet så stärker också evenemanget sammanhållningen inom kåren.

Bild: YLE/ Carl-Magnus Långkvist en dag på brandstationen

Nästa år övergår Österbottens räddningsverk från den traditionella brandsynen för småshus till egen kontroll av småhus. Det blir upp till husägarna själva att uföra brandsynen. Det här är en modell som redan använts på flera andra områden i landet.

- Det gäller bara småhus och Österbottens räddningsverk kommer att skicka ut ett formulär som man ska fylla i. Om det är ens tur med brandsyn nästa år så ska man fylla i det. Har man något man funderar över så ska man meddela till räddningsverket så hjälper de, säger Lindell

Bild: YLE/ Carl-Magnus Långkvist en dag på bradstationen

Försöker locka fler frivilliga

Evenemanget En dag på brandstationen öppnar hela brandsäkerhetsveckan som avslutas den första december. En dag på bradstationen är också ett ypperligt tillfälle att få fler att intressera sig för brandkårens verksamhet.

- Det är svårt att få med nya då folk har mycket annat som de sysslar med. Vi håller utkik här och försöker rekrytera nya till vår verksamhet. På vissa orter är det svårt att få med nya, säger Lindell.

Sammanlagt deltog 280 brandstationer runt om i landet i evenemanget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten